Foutje met fikse financiële impact bleef onder de pet

VENRAY | Ondernemers in Venray hebben dit jaar te veel onroerendezaakbelasting betaald door een fout van de gemeente. Het gaat om een totaalbedrag van 238.220 euro. Particulieren betaalden te weinig. De fout werd onder de pet gehouden, om te voorkomen dat ondernemers geld gingen terugeisen.

Eind 2017 publiceerde de gemeente op de website niet de OZB-bedragen zoals de gemeenteraad die voor 2018 had bedacht, maar die van 2017. Nu wil het geval dat de OZB in 2017 voor bedrijven hoger was dan dit jaar. Daardoor betaalden de ondernemers voor dit jaar te veel. Voor de burgers gold het tegenovergestelde. Zij betaalden dit jaar minder dan aanvankelijk was bedoeld. Half februari is die fout met een nieuwe publicatie met de goede cijfers weer hersteld. Maar het leed was toen al geschied.

De gemeente besloot er in eerste instantie geen ruchtbaarheid aan te geven om te voorkomen dat ondernemers massaal bezwaar gingen aantekenen. Na het verlopen van de bezwarentermijn vond de gemeente Venray de tijd rijp om ermee naar buiten te komen. Dat houdt in dat ondernemers dit jaar te veel ozb betaalden zonder dat dat nog kan worden teruggedraaid. Juridisch gezien hoeft de gemeente niet uit eigener beweging het te hoog berekende bedrag terug te betalen. De gemeente heeft namelijk onbewust te hoge bedragen berekend. Omdat de burgers te weinig betaalden, had de gemeente ze een naheffing kunnen sturen. Dat is niet gebeurd. De omissie is in de raadscommissie Werken en Besturen aan de orde geweest.


Werkstraf voor ongeval op A73

Oirlo | Een 48-jarige vrachtwagenchauffeur uit Balk (Friesland, red) is veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur plus 40 uur voorwaardelijk. De man kreeg de straf voor het veroorzaken van een verkeersongeval op de A73 ter hoogte van Oirlo.

Bij het ongeval op 12 augustus 2016 raakten volgens de rechtbank in Leeuwarden zeker vier personen (zwaar)gewond. De slachtoffers reden in een in personenauto. De auto reed achter op een truck op de weg van Nijmegen naar Maasbracht. De ravage was destijds volgens de politie groot. De trucker haalde in op een plek waar dat verboden was.