Afbeelding

Cheque voor school Zambia

Venray | Martin Houben, president van Lionsclub Venray, overhandigde dinsdag een cheque ter waarde van 1.750 euro aan Xavier Friesen. Friesen ontvangt dit bedrag als prijzengeld uit de Young Ambassador-competitie ter ondersteuning van zijn initiatief voor de Linda Blind Farm School in Zambia, waarmee kansarme kinderen educatie wordt geboden.

Met zijn hulp werd daar, alweer ruim vier jaar geleden, een pre-school gebouwd. Daar blijft het niet bij: er wordt nu al hard gewerkt aan de bouwplannen voor een tweede schoolgebouw. Het Young Ambassador-programma zet jonge mensen tussen de 15 en 18 jaar, die zich op sociaal vlak op een bijzondere manier inzetten voor de samenleving, in de schijnwerpers. Friesen werd in 2017 gekozen tot de Nederlandse Young Ambassador 2017/2018 van Lions Nederland. Bij de Europese verkiezing in Montreux, waar hij zijn project presenteerde, behaalde hij een gedeelde derde plaats. Hij is daarna meermaals uitgenodigd om over zijn project in Zambia te vertellen. Lions Club Venray was sponsor van Friesen in deze competitie en ondersteunde hem samen met co-sponsor Lions Club Venray Peelparel tijdens dit traject. Friesen vertelde dinsdag enthousiast wat dit voor hem en de kinderen van de Linda Blind Farm-school betekend heeft: "Dit prachtige bedrag gaat voor de volle honderd procent naar de bouw van de primary school in Zambia. Dankzij de Lions en vele andere grote en kleinere donateurs, organisaties en bedrijven, gaat die tweede school er echt komen, met een computerlokaal en zelfs een kleine bieb."

In april/mei was hij weer in Zambia. Friesen: "Met eigen ogen zie ik bij de kinderen van de Linda Blind Farm School dat een échte school écht helpt. Bijna honderd kinderen die elke dag vol goede zin, door weer en wind, regen en hitte, vaak op blote voeten of met een schoen die de naam schoen niet meer verdient soms kilometers en kilometers naar school lopen. De leraren moeten ook elke dag uren lopen. Het Young Ambassadorschap voor de Lions Clubs in Nederland heeft Friesen en zijn stichting Bouwstenen voor Zambia, maar vooral de kinderen in Zambia, dus geen windeieren gelegd. Friesen: "Het mooiste is toch wel dat het verhaal van de kinderen van de Linda Blind Farm School in Zambia verder de wereld over is gegaan. Want goed onderwijs helpt kwetsbare kinderen om de armoede uit hun wereld te bannen. Het Young Ambassadorschap heeft mij geholpen om deze kinderen een stem te geven. Over vele grenzen heen heeft het deuren geopend die anders waarschijnlijk wel gesloten waren gebleven. En ik heb er ook hele mooie ontmoetingen en contacten in Europa en in Afrika aan overgehouden." Kijk voor meer informatie op www.bouwstenen-zambia.nl.