Leerlingen naar debatfinale

Venray | Leerlingen van het Raayland College uit Venray hebben zich geplaatst voor het NK debatteren.

Zij kwalificeerden zich afgelopen weekend tijdens de voorronde op gastschool Gymnasium Camphusianum in Gorinchem. Bijna 80 scholen (400 scholieren) kwamen in actie op voorronde 1 en voorronde 2 van het NK Debatteren voor Scholieren.

Zij gingen in debat over LHBT-emancipatie, het herinvoeren van de stemplicht en voetbalhooligans. Met hun negende plek in de voorronde gaan de leerlingen van de Venrayse school naar de grote finale op 26 januari op Universiteit Utrecht.

Het NK Debatteren voor Scholieren wordt al sinds 1998 georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, een organisatie die speelse debatactiviteiten voor scholen ontwikkelt die ervoor zorgen dat leerlingen nieuwsgierig blijven, overtuigender durven spreken en zorgvuldiger leren luisteren.

Naast landelijke kampioenschappen verzorgt de stichting ook nascholing aan docenten, geven zij debattrainingen in de klas en ontwikkelen zij lesmateriaal.

De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen.

De leerlingen debatteerden dit jaar onder andere over de volgende voorbereide stellingen: Nederland heeft de verantwoordelijkheid om gelijke rechten voor LHBTI's in andere landen te bevorderen, alcoholproducten moeten twee keer zo duur worden, iedereen wordt tot zijn 25e verplicht om te stemmen bij alle verkiezingen, na een voetbalwedstrijd mogen supporters één uur lang ongestoord vechten op het veld en een politicus die negatief in het nieuws komt moet per direct aftreden.

Daarnaast waren er improvisatiestellingen.

Het is het 21e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw.

Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland.

Aan de grote finale van het NK Debatteren voor Scholieren nemen 32 scholen deel.