Scouting Venray plaatst bijenhotel

Venray | Scouting De Peelspeurders in Venray vraagt aandacht voor de afgenomen biodiversiteit. Zij doet dit op zaterdag 1 december om 10.30 uur met het plaatsen van een informatiebord met bijenhotel op het terrein van scoutinggebouw Het Peppelshuus aan de Oostsingel 41 in Venray.

De scouting wil als vereniging iets doen om kinderen, leden, hun familie en passanten bewust te maken van de afgenomen biodiversiteit in Venray en de hele wereld.

Steeds minder soorten solitaire bijen, hommels, insecten en vlinders vinden onderdak en voeding. Samen met de Plattelandscoöperatie en IKL wordt er een informatiebord met groot bijenhotel geplaatst op het scoutingterrein. Daarin is onderdak voor veel soorten insecten zoals solitaire bijen, hommels, lieveheersbeestjes en vlinders.

Dit bijenhotel wordt heel verantwoord gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met behulp van lokale gecertificeerde bomen en upcycling van materialen. Met alleen een informatiebord en bijenhotel is de actie nog niet af. De scouting wil zich blijvend inzetten voor de natuur omdat grotere biodiversiteit, betere bestuiving en een aantrekkelijkere en duurzame leefomgeving goed is voor iedereen. Met de hulp van stichting IKL, de Plattelandscoöperatie, gemeente Venray en lokale imkers van Van Geenen. Natuurlijk wordt er, samen met de jeugd, een bijenlinie gerealiseerd. Volgend jaar zal de omgeving in fases worden ingezaaid en aangeplant om meer voedsel voor alle insecten te laten groeien en bloeien.


Brugman denkt dat energiedoelen onhaalbaar zijn

VENRAY | Hoe Venray een gemeente wordt waarin duurzame energie grootschalig wordt opgewekt, staat in de sterren geschreven. Dat geldt ook voor de besparing van energie. Dat werd duidelijk tijdens de raadscommissievergadering van dinsdag. Wethouder Carla Brugman wond er geen doekjes om: "Ik denk dat we de doelstellingen in Venray niet gaan halen."

Door Henk Baltussen

Om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen, hebben de deelnemende landen bindende afspraken gemaakt. Via de regeringen sijpelen die door naar de regio's en gemeenten. Venray maakt deel uit van de regio Mook en Middelaar, Gennep, Bergen, Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Beesel. In de Regionale Energievisie Noord-Limburg 2018-2030 staat omschreven hoe die doelen bereikt moeten worden.

De opgave is niet mals. Voor 2030 moet een energiebesparing van 35 procent zijn gerealiseerd en 30 procent van de energie moet duurzaam zijn. In 2012 was dat aandeel in de regio 3,17 procent, in 2015 nog maar een schamele 5 procent. Voor 2030 moeten in de acht afzonderlijke Noord-Limburgse gemeenten 11 windturbines, 1,3 aardwarmtebronnen en 155 hectare (zo'n 320 voetbalvelden) aan zonnepanelen gerealiseerd zijn. In Venray zijn die aantallen naar verhouding groter omdat die gemeente na Venlo de grootste is.
Duidelijk dus dat er grote slagen moeten worden gemaakt. In de regionale energievisie staat omschreven hoe de weg naar energieverduurzaming eruitziet. Zon en wind zijn daarin belangrijke pijlers. Maar commissielid Theo Mulders (Samenwerking Venray) zet grote vraagtekens bij het rendement van windenergie. "We liggen niet aan zee. Daar waait het veel meer. Hier schijnt de zon meer. We moeten niet aan de leiband lopen van de overheid. Windmolens passen hier niet." Daarom moet er volgens Mulders meer ingezet worden op zonnepanelen. "Wissel energiebronnen met elkaar uit."

"Dus we moeten hier meer zonnepanelen plaatsen omdat er hier meer zon is?", reageerde Theo Zeegers (D66) verontwaardigd.
Ook vroeg Mulders zich hardop af of de regio voor aardwarmte moet gaan. "Gaan we waterstof gebruiken als opslagbron, dan liggen er mogelijkheden." Maar dat ziet Mulders niet terug in de energievisie. Ook naar opwekking van energie via biogas (mest) zoekt hij tevergeefs. Volgens Harrie van Oosterhout (VVD) is de opgave loodzwaar. "Hoe gaan we dit in godsnaam halen?"

'Doen we niks, dan komt Venray vanzelf aan zee te liggen'

Cees de Vocht stelt grote vraagtekens bij de verdeling van budgetten. "Champignonbedrijf Sikes krijgt 35 miljoen voor een energiecentrale op hout. De burger komt niet aan bod. Hoe gaan we burgers financieren in de energietransitie? Hoe betrekken we ze erbij?" Leo Philipsen (CDA) is tegenstander van het plaatsen van zonnepanelen op vruchtbare landbouwgrond. Die grond moet beschikbaar blijven voor de voedselproductie. 'Een beetje minder mais moet kunnen', klinkt het uit de commissie.

Hoe dan ook, wethouder Brugman wil meters gaan maken: "Want als we maar lang genoeg wachten, komt Venray vanzelf aan zee te liggen. Dan kunnen die windturbines daar alsnog staan." Op 18 december velt de gemeenteraad een oordeel over de energievisie.


Tarotworkshop

Overloon | Tarotspecialist en musicus Hans Kunneman geeft op woensdag 12 december van 19.30 tot 22.00 uur een tarotworkshop in ontmoetingspunt 't Helder in Overloon. Deze avond maken de deelnemers op een heel praktische manier kennis met de mogelijkheden van tarot. Met behulp van tarot kunnen antwoorden worden verkregen op levensvragen. De tarotworkshop is de aanloop naar de tarotcursus die vanaf 9 januari start in 't Helder.