Rámon Verkoeijen (links) en Mark van der Molen lopen voor Serious Request Lifeline.
Rámon Verkoeijen (links) en Mark van der Molen lopen voor Serious Request Lifeline. Foto: NPO 3FM

Dj loopt voor goede doel

Venray | Kerst staat bijna voor de deur en dus komt 3FM Serious Request er weer aan. Zonder Glazen Huis dit jaar, maar met Lifeline. In de week voor kerst trekken drie dj-teams het land in. Ze lopen van actie naar actie en maken intussen live radio voor het Rode Kruis. Venraynaar en 3FM-dj Rámon Verkoeijen zit in zo'n team. Samen met dj Mark van der Molen loopt hij bijna 170 km van Hengelo naar het nieuwe hoofkwartier van Serious Request in Utrecht.

Heb je er zin in? "Jazeker. Dit wordt mijn tiende jaar 3FM Serious Request en eerlijk gezegd ben ik wel toe aan iets nieuws. Ik vind het wel spannend dat we nu iets nieuws gaan proberen, met een nieuw team. We ondergaan met z'n alleen voor het eerst alle obstakels. We moeten niet blijven kijken naar hoe groot het Glazen Huis was, maar gewoon onszelf opnieuw uitvinden en kijken hoe het gaat. Ieder mens die we kunnen helpen is er een."

"Spannend dat we nu iets nieuws gaan proberen"

Hoe bereid je je voor? "Ik heb een loopband thuis en daar oefen ik alvast op. Dan zet ik ook de ramen open, zodat ik alvast een beetje kan wennen aan de kou die we gaan trotseren."

Waar zie je het meest tegenop? "Ik ga weleens voor de grap een half uur lopen en tegelijk iemand bellen. Het gênante is de kortademigheid die ik dan heb, door het lopen en praten tegelijk. Ik hoop dus niet dat onze luisteraars alleen nog maar mijn gehijg moeten aanhoren tijdens het wandelen. Wat mij ook wel heftig lijkt, is dat je soms echt weinig slaapt. We gaan zes uur lang lopen en twaalf uur rusten. Je kunt bijvoorbeeld een 'shift' hebben van 9.00 uur tot 15.00 uur en dan begin je weer om 03.00 uur 's nachts. Dan moet je dus overdag proberen te slapen. Dat lijkt me heel lastig."

Wat ga je missen? "Ik denk dat ik het comfort ga missen. En even alleen zijn; je hebt ook continu mensen om je heen."

Wat vind je van de doelen waar jullie dit jaar voor in actie komen? "Ik sprak mijn 3FM-collega Wijnand Speelman, die in de Filipijnen was met het Rode Kruis. Hij ontmoette mensen die op de vlucht voor natuurgeweld hun families kwijtgeraakt zijn. Dat raakt me. Met reanimatie in Nederland had ik eerst wat minder. Ik vond het eerlijk gezegd eerst een beetje een belachelijk idee dat we gingen leren hoe een AED werkt, maar toen ik erover leerde voor mijn reanimatie cursus was het heel interessant. Je hoopt het nooit mee te maken, maar dat je de kennis nu bij je draagt voelt al heel fijn."

Wat neem je mee onderweg? "Wijn! Ik kan best een dag zonder wijn, maar de tweede dag begin ik wel te trillen. Wijn drinken is toch wel een hobby van me."

Het idee is dat heel Nederland in actie komt voor 3FM Serious Request. Heb jij nog leuke actie-ideeën? "Heb je een etentje met vrienden? Zorg dan dat iedereen wat in een potje doet. Of ben je gek op Harry Potter? Houd een filmmarathon en laat mensen betalen om te komen kijken." Kijk op www.npo3fm.nl/seriousrequest voor meer informatie en aanmelding.