Ger Wijnhoven ziet met lede ogen aan hoe de dassenfamilie aan De Galgenberg in Blitterswijck in het nauw wordt gedreven.
Ger Wijnhoven ziet met lede ogen aan hoe de dassenfamilie aan De Galgenberg in Blitterswijck in het nauw wordt gedreven. Foto: Rikus ten Brucke

Op de bres voor de das

Blitterswijck | Vol ongeloof kijkt Ger Wijnhoven naar de dassenburcht bij de Galgenberg in Blitterswijck. Hij ziet met lede ogen aan hoe de bomen en struiken rondom de burcht zijn gekapt. De das moet daar wijken. Er komt een dijk op de plek van zijn 'veilige onderkomen'. "Het is voor deze das een gelopen race", zucht Wijnhoven.

Door Willem Menting

De natuurliefhebber uit Blitterswijck maakt zich onder meer hard voor de negen dassenfamilies in het ontwikkelingsgebied Ooijen-Wanssum. In totaal zijn er in het gebied 35 voortplantings- of rustplaatsen van de das vastgesteld. Dit zijn hoofdburchten, bijburchten en vluchtpijpen.

"Door de werkzaamheden wordt het complete leefgebied van de das aangetast. De dassen ondergaan het, maar ze weten natuurlijk niet wat er gaat komen. Het voelt niet fijn. We maken ons hard onze mooie natuur." Een gebied van een zo'n 700 voetbalvelden is op zijn kop gezet en dat gaan de dassen voelen. Bij de burcht aan de Galgenberg hadden zeker twee dassen een veilig onderkomen. Ontwikkelaar Mooder Maas beschikt over de juiste ontheffingen, maar Wijnhoven stoort zich aan de manier van communiceren. "Mooder Maas zou ons op de hoogte houden. Maar dat is de laatste weken nauwelijks gebeurd. Ik begrijp het maatschappelijke belang van de ingrepen wel. Het is ook noodzakelijk, maar het overleg is zoek. Het is absoluut niet leuk meer."

Ook Jan Droessen van dassenwerkgroep Venray-Horst zet zich in voor de natuur in het ontwikkelingsgebied. "De bouwwerkzaamheden zijn noodzakelijk, maar voor de natuur is dit een zeer ernstige verstoring. Het herstel kost jaren." Op veel plekken wordt de grond tot wel twee meter diep afgegraven. Dat is volgens Droessen funest voor de voedselvoorraad van de das. "Dassen eten voornamelijk regenwormen en die zijn zo diep in de grond niet te vinden. Ze moeten zoeken naar alternatieven en daar zal niet iedere das in slagen. Als het gebied uiteindelijk klaar is, dan heeft de das een ontzettend mooi leefgebied. Het is de komende jaren behelpen."

Volgens het duo kan een geplande dijk gemakkelijk 15 meter opschuiven om zo bijvoorbeeld een dassenburcht de behouden. Een andere oplossing is om de dassenfamilies te verplaatsen. Beide opties zijn echter erg kostbaar. Das en Boom uit Beek-Ubbergen verplaatst momenteel dassen bij het Leukermeer in Well. "Het ontbreekt Das en Boom echter aan financiƫle middelen om ook onze dassen te helpen", besluit Droessen.

Er breekt de komende tijd een belangrijke fase aan voor de dassen in het ontwikkelingsgebied. Het kraamseizoen van de das begint namelijk in december en dan is de das aan de burcht gebonden.

Lees verder op pagina 3.