'Met evenementen zit centrum aan max'

VENRAY | Een bruisend centrum is belangrijk, maar er zitten grenzen aan. Wat betreft het aantal evenementen zit het Venrayse centrum aan zijn max. Handhaven is een woord dat in het centrum nauwelijks voorkomt en de voorzieningen zijn over het algemeen op orde. De meerderheid voelt er zich veilig, maar fietsers die je overal tegenkomt zorgen weleens voor gevaarlijke situaties. Aan het woord inwoners van Venray-centrum die maandag hun licht lieten schijnen over hun leefomgeving.

Door Henk Baltussen

De circa zestig centrumbewoners die in het gemeentehuis een blik in de toekomst wierpen deden dat op uitnodiging van de gemeente Venray. Er staat een nieuw omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) op stapel. Bewoners worden nadrukkelijk bij de totstandkoming ervan betrokken. Ze mochten zich uitspreken over de volgende zaken: Is er voldoende groen in het centrum, hoe zit het met de geluidsoverlast, zijn de voorzieningen op peil, voelt u er zich veilig en nodigt het centrum uit tot bewegen? Het gros van de aanwezigen bewandelde de gulden middenweg. Daaruit mag worden geconcludeerd dat rigoureuze aanpassingen niet per se hoeven. Maar enig geklaag klinkt er natuurlijk altijd. Dat het aantal evenementen in het centrum niet groter mag worden, werd evenwel breed gedragen. 'Enkele ervan kunnen ook buiten het centrum worden gehouden, zoals het Oktoberfest', klonk het. En meer spreiding ervan is ook niet verkeerd. 'Niet alles concentreren op het Schouwburg- en Henseniusplein.'
Extra cafés, daar zitten de omwonenden niet meer op te wachten. Voor lunchrooms, fitnessgelegenheden en bed and breakfasts wordt de rode loper wel uitgerold. Oh ja, de centrumverlichting wordt over het algemeen als onder de maat ervaren. Nog meer irritatiepuntjes? Zeker. Zoals nachtbrakers die midden in de nacht lallend over straat gaan; rammelende winkelkarretjes; scooters in het centrum, vaak gerelateerd aan drugshandel; kauwgum en peuken op straat; fietsen in de Schoolstraat; te weinig blauw op straat; samenscholende groepjes op straat die voor een onveilig gevoel zorgen; de klinkers bij de kerk zijn obstakels voor oudere mensen wat ook geldt voor trottoirs; in de grotere pleinen moet meer groen komen, waarbij omwonenden voor het onderhoud zorgen; 'Handhaven? Hier wordt niets gehandhaafd', riep een geïrriteerde centrumbewoner. Wethouder Martijn van der Putten zei blij te zijn met de input. Volgend jaar voorjaar moet de concepttekst van het nieuwe omgevingsplan er liggen.