De Venrayse finalisten zijn apetrots op hun finaleplaats.
De Venrayse finalisten zijn apetrots op hun finaleplaats. Foto: eigen foto

Door naar finale TVK

Sittard | Vier artiesten van Rooyse Topp kwalificeerden zich zaterdagavond tijdens de voorronde van het TVK (Tiener Vastelaoves Konkoer) in Sittard voor de grote finale van het TVK in Venray. William Arts van Rooyse Topp is apetrots op de finalisten. "Van dit resultaat hebben we gedroomd. We hadden het niet verwacht", zegt hij dolenthousiast.

Door Willem Menting

Verrékkes Moj (Sija, Sanne, Klaas en Jonas) met het nummer R.I.T.M.E., Weej Kieke Wel (Floor, Janne en Zoë) met Wáwwele, Zoeë Zit Dat (Alisha en Merrit) met Telle Af en Gèn Twiefel (Linde en Teuntje) met het nummer Oeëgenblik verzekerden zich tijdens de halve finale van een finaleplek. Deze elf jeugdige vastelaovesartiesten gaan op zaterdag 9 februari tijdens de finale in sporthal De Wetteling strijden om de prijzen. Samen met twaalf ander acts uit Limburg doen ze een gooi naar de grote beker voor het mooiste tienervastelaovesliedje 2019. "Een kwart van de finalisten komt uit Venray. Dat hebben we toch mooi voor elkaar", vertelt Arts trots. Vorig jaar gooide Venray ook al hoge ogen tijdens het TVK. Toen ging Verrékkes Moj er met de eerste prijs vandoor. Weej Kieke Wel werd toen tweede.

Alle Venrayse artiesten worden begeleid door Rooyse Topp. Daarnaast worden de jongeren gestimuleerd door vastelaovesvereniging De Piëlhaas. "We maken de jongeren enthousiast om mee te doen. We begeleiden de jongeren van begin tot het einde. Aan het einde van de zomerperiode komen we meestal voor de eerste keer bij elkaar om vast plannen te maken."

Kwart van de
TVK-finalisten komt uit Venray

De groepen praten zelf mee tijdens de ontwikkeling van hun liedjes. "Dit jaar had Weej Kieke Wel het telkens over wáwwele. Het woord werd ook in de vrije tijd vaak gebruikt door de meiden. Zo is het idee ontstaan om daar een liedje over te maken. Dat maakt het voor iedereen een stuk makkelijker. Ook Verrékkes Moj had al diverse eigen ideeën over hun nieuwe liedje. Ook de soort muziek is ontzettend belangrijk. We werken met jongeren dus alle liedjes moeten wel een lekker tempo hebben. Het moet sowieso sfeer brengen."

"Hopelijk wordt de finale weer een Venray feestje."

Arts ziet ook dat de jongeren het leuk vinden om op het podium te staan. De jongere jeugd wordt geprikkeld door de finalisten van nu. "Afgelopen zaterdag vertrokken we met vijftig personen uit Venray naar Sittard. Het was echt weer een Venrays feestje. Hopelijk kunnen we dat tijdens de grote finale in De Wetteling ook weer voor elkaar krijgen. Ik roep de Venrayse jongeren dan ook op om massaal naar de finale te komen."

Volgens Arts krijgt de Venrayse jeugd ook het goede voorbeeld. "We hebben natuurlijk onder meer Pruuf Màr (Stef en Tamara Koonings, red) en Bjorn en Mieke die het ontzettend goed doen. Dat werkt aanstekelijk voor de jonge garde. Vorig jaar hadden we drie finalisten en dit jaar hebben we er vier. Als het aantal deelnemers blijft groeien moeten we wellicht een voorronde organiseren voor alle Venrayse groepen. Nieuwe deelnemers kunnen ons gewoon aanspreken tijdens een van de evenementen. Dan kunnen we samen kijken of we aan de slag kunnen."

Het niveau van de TVK-finale is volgens Arts erg hoog. "Het zijn eigenlijk allemaal professionals. Onze deelnemers zijn lange tijd bezig met de teksten en ook de dansjes ziet er altijd piekfijn uit. Daar mogen we als Venray erg trots op zijn." Over de finale durft Arts nog geen voorspellingen te doen. "Het wordt moeilijk om het succes van vorig jaar te evenaren. Er zijn ontzettend veel goede deelnemers. Het zou natuurlijk geweldig zijn als we weer minimaal één Venrayse deelnemer op het podium krijgen. We gaat voor de winst, maar het moet bovenal een groot feest worden. Dat is het belangrijkste." Op www.tvk-limburg.nl is meer informatie te vinden over de finale van het TVK. Daar komt ook informatie over de kaartverkoop.