Het gouden bruidspaar Ger en Ria Flinsenberg uit Leunen voor de rijkelijk versierde tuin.
Het gouden bruidspaar Ger en Ria Flinsenberg uit Leunen voor de rijkelijk versierde tuin. Foto: Rikus ten Brücke

Gouden bruidspaar in Leunen

Leunen | Ger (76) en Ria (72) Flinsenberg-Steeghs vierden op 19 november hun vijftigjarige huwelijk. Ze leerden elkaar 57 jaar geleden kennen in danszaal De Ruif in Oirlo, woonden ruim 25 jaar in dat dorp en verhuisden in 1995 naar Leunen.

Door Dennis Stiphout

Wie vorige week door Leunen reed, kan niet ontgaan zijn dat de familie Flinsenberg iets te vieren had. Het hek rondom de tuin was door de buurtgenoten van de Molenhofweg volop versierd met gekleurde, plastice rozen. Ook bínnen is de feestvreugde goed zichtbaar. Kaarten en bloemen sieren de huiskamer van Ger en Ria. "We gingen met kameraden vaak naar De Ruif in Oirlo en zodoende kwamen we elkaar daar tegen", vertelt Ger. De vonk sloeg over en enkele jaren later stapte het stel in het huwelijksbootje.

Ger was in de periode vóór het huwelijk druk met het bouwen van een huis, waarin Ger en Ria nadat ze waren getrouwd konden gaan wonen. "We hadden plannen om te gaan trouwen, dus toen hebben we in Oirlo een stuk grond gekocht van de gemeente en daar hebben we in onze vrije tijd een huis op gebouwd. Binnen een goed half jaar hebben we dat voor elkaar gekregen. We begonnen er in april 1968 aan en toen we in november trouwden, was het helemaal klaar. We zijn daar na het trouwen ingetrokken", aldus Ger. Niet veel later volgden twee kinderen: dochter Ingrid en zoon Eric. Zij hebben inmiddels beiden ook twee kinderen, waardoor Ger en Ria de trotse opa en oma van vier kleinkinderen zijn. In de vrije tijd deden ze veel leuke dingen met vrienden, denk aan uitgaan, dansen en carnaval vieren.

Na ruim 25 jaar woonachtig te zijn geweest in Oirlo, verhuisde het echtpaar mét de toen nog thuiswonende zoon Eric naar Leunen. "We wilden een huis met een grotere tuin, dat vonden we fijner", motiveert Ria. "Onze zoon heeft niet lang daarna zelf een huis gekocht in Oirlo, achteraf gezien denken we nog weleens dat we het huis in Oirlo dat we verkochten toen voor hem hadden moeten houden."

In hun werkzame leven kenden beiden veel verschillende werkgevers. Ger als stukadoor, Ria als hulp in de huishoudelijke dienst. "Ik kom van een boerderij vandaan", zegt Ria. "Wij werkten altijd thuis. Als er iemand in de buurt was die hulp nodig had dan ging je daar helpen. Later werkte ik op verschillende plekken als hulp in het huishouden. Zo heb ik ook op Sint Anna, bij de MAVO Meerlo en in het ziekenhuis gewerkt in de huishoudelijke dienst. Met mijn zestigste ben ik gestopt met werken. Ik wilde ook gaan genieten van de vrije tijd met Ger, al maak ik nu nog weleens wat uurtjes bij activiteiten in de evenementenhal en bij de Baank in Leunen."

Stilzitten is sowieso niets voor het echtpaar. Zo speelt Ger accordeon bij verschillende muziekgroepen, maakte Ria lange tijd deel uit van het bestuur van de KBO én de dorpsraad, wandelt zij nu wekelijks als begeleider met leden van de KBO Leunen én zijn beiden nu nog actief bij de groenclub in Leunen. "Vanuit het bestuur van de KBO heb ik de groenclub mee opgericht", aldus Ria. De groenclub is een club van 35(!) vrijwilligers die eens in de twee weken op donderdagochtend voor het groenonderhoud in Leunen zorgt. Ria verzorgt de koffie voor de vrijwilligers. "De gemeente kwam met de vraag of er geen vereniging was die het onderhoud zelf wilde doen. Dit heeft de KBO op zich genomen. Zo hebben we onder andere vanuit de dorpsraad kunnen realiseren dat er nu links en rechts rozen naast de doorgaande weg staan, heb ik de entreeborden mee gerealiseerd en mochten we een plek voor de trimtuin (speeltoestellen die op een grasveldje staan, red.) uitzoeken."