Sem Friesen neemt de gasten onder vuur.
Sem Friesen neemt de gasten onder vuur. Foto: Henk Lammen

'Het kwartje moet goed vallen'

Set Up/MVC'64-Saturnus 2 1-3. Setstanden: 21-25, 28-26, 24-26 en 20-25.

Meerlo | Zware tijden voor de volleybalsters van Set Up/MVC'64. Het combinatieteam uit Meerlo en Maashees verloor zaterdagavond in sporthal 't Brugeind met 1-3 van Saturnus 2 en staat nu gedeeld laatste in de promotieklasse C. "Zo wordt het lastig om ons te handhaven", baalde speelster Mirthe Brands na afloop.

Door Henk Lammen

Het was voor Set Up/MVC'64 het eerste thuisduel in de Meerlose sporthal. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen. In het verleden was Set Up met name in eigen huis een schier onneembare vesting. Zaterdagavond was het team echter geen schim van de vechtploeg die voor iedere bal strijdt. Brands is na afloop dan ook enorm teleurgesteld, maar de 21-jarige speelster waakt er voor om de vuile was buiten te hangen. "Daar is niemand mee gebaat. Ik ben normaal heel direct, dat wordt me echter niet altijd in dank afgenomen."

Haar lichaamstaal maakt wel duidelijk dat Brands zich meer had voorgesteld van de nieuwe start met het combinatieteam. "Op het moment dat het even niet loopt bij ons, dan is het een dooie boel. Dan gaan we niet voor dat balletje dat net binnenvalt, of pakken we een bal die uitgaat. Eerlijk gezegd gaan we er op die momenten niet echt voor. De communicatie laat dan ook te wensen over." In de eerste set wordt het probleem duidelijk aan de zijde van Set Up/MVC'64. De thuisploeg begint slecht en staat in een mum van tijd met 0-6 en 4-9 ruim achter. Het team knokt zich vervolgens terug tot 8-9 en 12-13, maar verliest via 13-17 uiteindelijk kansloos met 21-25. In de tweede set herstelde het combinatieteam zich en nam via 5-5 naar 7-5 een 12-11 voorsprong. Bij een stand van 24-21 was de setwinst handbereik bij 24-21. De gasten knokten zich echter terug tot 24-23. In een spannende slotfase trok de thuisploeg aan het langste einde (28-26) en bracht beide ploegen in sets weer in evenwicht: 1-1.

"Het wordt tijd dat we wakker worden geschud"

In het begin van de derde set gaven beide ploegen elkaar geen duimbreed toe. Via 7-6 en 11-9 leek er niets aan de hand voor Set Up/MVC'64. Ook nu verzuimde de ploeg van coach Geert Robben om de trekker over te halen. Sterker nog, via 13-17 en 20-21 ging de setwinst opnieuw naar de gasten uit Uden: 24-26. Brands noemt de set symptomatisch voor het spel van de ploeg in deze competitie. "Op die cruciale momenten drukken we niet door. Ontbreekt ook een stukje fanatisme om die beslissende punten te maken. En dat resulteert regelmatig in onnodig setverlies." In de vierde set kijkt de thuisploeg na een moeizaam begin al snel tegen een royale achterstand aan: 11-18. Een opleving is van te korte duur en brengt Set Up/MVC'64 nog wel terug tot 18-20. Het geloof om de stand opnieuw gelijk te trekken, lijkt te ontbreken in de slotfase. De gasten profiteren optimaal en pakken met 20-25 de setwinst en de partij.

Brands lijkt geïrriteerd door de nederlaag, maar weigert de boeman te spelen. Daarvoor is het spelletje haar te lief en weegt het teambelang te zwaar. "Het wordt tijd dat we wakker worden geschud, want als we zo doorgaan degraderen we. Ieder voor zich en samen als team moeten we onze verantwoordelijkheid nemen. Het kwartje moet gewoon een keer goed vallen. Want we hebben gewoon een heel goed team."

De volleybalsters van Set Up/MVC'64 hebben een weekje rust en hervatten de competitie op zaterdag 8 december met een uitwedstrijd tegen VCE/PSV. Het duel in Eindhoven begint om 17.00 uur. Een korte rustpauze die het team waarschijnlijk niet slecht uitkomt. Mirthe Brands weigert zich neer te leggen bij een fatale afloop. "We spelen in een hogere klasse en wisten vooraf dat het moeilijk ging worden. Twee teams degraderen rechtstreeks. We moeten gewoon zorgen dat we boven die streep eindigen."