Op deze plek in Wanssum moet een dijk komen om het gebied te beschermen tegen wateroverlast.
Op deze plek in Wanssum moet een dijk komen om het gebied te beschermen tegen wateroverlast. Foto: Wim Wijnhoven

Speciale zorg voor alle dassen

Wanssum | De das is een beschermde diersoort in Nederland. Het is dan ook alleen bij uitzondering toegestaan om het leefgebied van de dieren te verstoren.

Aannemerscombinatie Mooder Maas heeft in ontwikkelingsgebied Ooijen-Wanssum te maken met negen dassenfamilies. Sommige burchten kunnen behouden blijven en andere burchten moeten plaatsmaken voor bijvoorbeeld een dijk. De ontwikkelaar moet keuzes maken en dat gaat niet over één nacht ijs. Mooder Maas heeft zelfs een ecoloog in dienst om alles in goede banen te leiden. Iedere dassenfamilie krijgt zo een andere behandeling. "We hebben de juiste ontheffingen om dassen te stimuleren om een andere kant op te gaan", vertelt Marcel Tabbers van Mooder Maas. "Het is helaas onmogelijk om voor iedereen een goede oplossing te vinden in het grote ontwikkelingsgebied. We proberen met alle dieren en planten rekening te houden, maar soms komt het niet helemaal mooi uit."

Als voorbeeld wordt de dassenfamilie genoemd aan De Kooy in Wanssum. Deze burcht werd pas later ontdekt. "We hebben het gebied zorgvuldig bestudeerd op burchten, maar deze burcht is later gemaakt. Ook de das blijft niet stilzitten. We kunnen het plan niet plotsklaps wijzigen. Dat kost ontzettend veel geld. Dus deze das stimuleren we om een andere plek te zoeken. Dat gaat heel zorgvuldig en in overleg met de ecoloog. Wij willen ook het beste voor de dieren, maar we kunnen helaas niet voorkomen dat het voor een enkele das zwaar wordt."