Holthees-speler Boy Janssen in duel met een speler van Astrantia.
Holthees-speler Boy Janssen in duel met een speler van Astrantia. Foto: Jolijn van Goch

Al in november champagne

Holthees-Astrantia 3-2 (0-1). Doelpuntenmakers Holthees: Kay Wijenberg (2x), Stef Janssen. Holthees: Jos Pingen, Bram Pingen, Bree, Janssen, Coppus, Jost, Stiphout, Wijenberg, Nick Janssen, Boy Janssen, Stef Janssen.

Door Dennis Stiphout

Holthees | Holthees heeft zich door een 3-2 overwinning op Astrantia steviger in de middenmoot genesteld. Met de aanstaande duels tegen de laagvliegers kan Holthees zelfs een gooi doen naar een plek in de subtop.

De wedstrijd van Holthees tegen Astrantia in de vijfde klasse F is enkele minuten afgelopen wanneer aanvaller Stef Janssen een opdracht van diens trainer John Klaassens krijgt. Of Janssen de door de oefenmeester meegebrachte fles champagne uit zijn auto wil gaan halen. "Dat is traditie", antwoordt Klaassens even later desgevraagd. "Ik deed dat ook bij clubs waar ik eerder trainer was. Ik heb die fles standaard bij me, bij een overwinning vind ik dat dat er gewoon bijhoort." En dus klinkt, niet geheel verwonderlijk, enkele fracties later een luid gejuich vanuit de kleedkamer van de vijfdeklasser.

Het eerste elftal van Holthees heeft dan ook wat te vieren. De 3-2 zege op Astrantia, een concurrent in de middenmoot, is een belangrijke. De komende weken treft Holthees in de laatste drie duels voor de winterstop de drie onderste ploegen, die alle tot nu toe slechts eenmaal wonnen. Een plek in de topvijf van de ranglijst na de eerste seizoenshelft ligt daarmee voor het oprapen, waarmee de blauwhemden dit jaar afrekenen met de rol van grijze muis op het laagste amateurniveau. Aanvaller Stef Janssen, zondagmiddag belangrijk met een doelpunt en met vijf goals clubtopscorer, erkent dat. "Ik hoop dat we hogerop kunnen gaan. Dit seizoen moeten we eerst maar eens bovenin meedraaien en kijken hoe het gaat. Als alles goed valt, kunnen we ooit misschien voor promotie gaan. We hebben een dunne selectie, dus met blessures is het soms moeilijk." Dat bleek zondagmiddag maar weer, want de vijftigjarige Jos Pingen stond onder de lat. Eerste doelman Marco Rijnen was geblesseerd, waardoor Klaassens uiteindelijk bij Pingen uitkwam. De doelman van het veteranenelftal moest in de eerste helft een keer vissen. Astrantia kwam na ruim een half uur spelen op voorsprong. Holthees had toen in de persoon van Kay Wijenberg de grootste kans van het duel gehad, hij raakte de paal. Diezelfde Wijenberg zou na rust alsnog zijn gram halen. Na vijf minuten spelen in de tweede helft krulde hij een vrije trap op fraaie wijze over de muur: 1-1. Drie minuten later zorgde de middenvelder met een van richting veranderd afstandsschot voor de 2-1. Na een uur spelen viel zelfs de 3-1. Janssen kopte een corner, genomen door Wijenberg, binnen.

Holthees bleef vervolgens lange tijd zonder al te veel moeite overeind, maar de laatste tien minuten klopte Astrantia nadrukkelijker op de deur. De ploeg uit Middelaar maakte een kleine tien minuten voor tijd de 3-2. Doelman Pingen zag er niet al te best uit bij die goal, maar omdat er in het vervolg buiten het feit dat de gasten het duel met tien man eindigden weinig meer gebeurde, maalde niemand daar na afloop om. Klaassens, die tijdens het duel geen wissels toepaste, al helemáál niet: "We hebben een ploeg die vecht tot de laatste seconde. Er hadden kansen ingezeten voor hen, maar op karakter hebben we gewonnen. Dat vind ik prachtig, daar kan ik echt van genieten."
Klaassens verlengde onlangs zijn contract met een jaar, waardoor de trainer ook volgend jaar voor de groep staat. Een opmerkelijk vroeg besluit, waaruit vertrouwen spreekt. "Ik heb het hier gewoon naar mijn zin. Het zit 'm in de warmte die je krijgt van die jongens. Zij steunen mij en voelen aan wat ik wil. Het is als trainer ook lekker als je een groep hebt die er voor gaat." Inzet viel de groep zondag inderdaad niet te verwijten. Met dezelfde inzet en kwaliteit moeten de drie laatste wedstrijden voor de winterstop, tegen SVS, Menos en Fiducia, geen al te groot probleem zijn. Klaassens doet er verstandig aan snel drie flessen champagne in te slaan.