Doelman Thomas Massop plukt de bal weg tijdens de meest recente derby in Vierlingsbeek.
Doelman Thomas Massop plukt de bal weg tijdens de meest recente derby in Vierlingsbeek. Foto: Toon Gerrits

Clash der rivalen

Overloon/Vierlingsbeek | Aanstaande zondag staat voor de negentiende keer in de geschiedenis de derby tussen Volharding en SSS'18 op het programma in competitieverband. Om half drie wordt er in Vierlingsbeek afgetrapt tussen de nummers twee en drie van de tweede klasse H. Peel en Maas blikt samen met de aanvoerders Mark Blenckers (Volharding) en Frits Lucassen (SSS'18) vooruit op het duel.

Door Dennis Stiphout

In zowel Volharding als Overloon zullen ze 2 december groot hebben omcirkeld in hun agenda. In een competitie met overwegend weinig tot de verbeelding sprekende Brabantse tegenstanders staat aanstaande zondag namelijk de eerste van twee spectaculaire derby's tussen Volharding en SSS'18 op het programma. Het duel tussen de twee buurdorpen leidt automatisch tot veel ophef en strijd. Wie herinnert zich niet het tweeluik om promotie, het toetje in het seizoen 2014-2015? Dat toetje smaakte overigens het zoetst voor SSS, dat Volharding over twee duels met 7-3 versloeg. In Vierlingsbeek wachten ze met smacht op een overwinning op de rivaal. De laatste dateerde van 1 september 2012. Sindsdien won Volharding niet meer van SSS.

In de afgelopen jaren stond de derby steevast als eerste duel van het seizoen gepland. Dit jaar treffen de ploegen elkaar dus in een later stadium. Volharding-captain Mark Blenckers vindt dat een voordeel. "Je weet nu meer waar je af en aan bent en zit wat meer in het ritme. Ik hoop dat dat het voor het publiek een stuk aantrekkelijker maakt. De derby leeft al vanaf het begin van het seizoen, je kijkt natuurlijk direct wanneer het duel gepland staat. Nu is het eindelijk zover. De wedstrijden op zich zijn voetballend nooit zo goed, de sfeer maakt het duel." De rood-witten hebben de smaak de laatste duels te pakken. Uit de laatste vier duels werden tien punten gepakt, SSS is dus gewaarschuwd. "Je leeft natuurlijk met een goed gevoel naar die wedstrijd toe", aldus Blenckers. "Ik moet zeggen dat we het hele seizoen wel constant presteren qua duels. Het verschil is dat we de ene wedstrijd grote fouten maken waardoor we tegengoals krijgen en de andere wedstrijd de kansen wel afmaken. Ik hoop op een mooie, open wedstrijd voor het publiek. Ik voorspel een 3-1 overwinning voor ons." Als dat scenario in werking treedt wint Volharding voor het eerst sinds 1 september 2012 weer van SSS.

Eens kijken in kamp west dan. SSS staat één plek lager op de ranglijst dan Volharding, maar dat komt alleen door het aantal tegendoelpunten: die kreeg SSS twee meer dan Volharding. Voor de rest zijn de cijfers exact hetzelfde. De derby blijkt in Overloon wat minder te leven. "Ik moet zeggen dat het dit jaar wel wat anders voelt in de zin dat we er in mindere mate mee bezig zijn", laat Frits Lucassen weten. "Het is toch anders dan wanneer je daar een hele voorbereiding naar toewerkt. Wij zijn in ploeg in vorm, maar zij behalen de laatste weken ook goede resultaten. Dat het de nummer twee tegen drie is, is echt iets van de laatste weken. De verliezer kan na zondag ook zomaar weer een plek of vijf zakken. Ik verwacht een fysieke, gelijkopgaande wedstrijd en denk dat het kan schelen dat we op kunstgras spelen. Dan kan het qua voetbal toch wat meer opleveren." Het feit dat SSS de afgelopen zes jaar niet meer verloor van Volharding zegt volgens Lucassen niet alles. "De duels worden vaak op details beslist. Het blijft een wedstrijd op zich. Ik voorspel een 1-2 zege."