Drie jaar cel voor verkrachting in Rooyse Wissel

Oostrum | Een 32-jarige tbs-patiënt van de Rooyse Wissel in Oostrum heeft op 6 mei 2018 zijn persoonlijk begeleidster verkracht. De rechtbank in Roermond legde de man hiervoor een celstraf van drie jaar en opnieuw tbs met dwangverpleging op.

Door Geert van der Star

De 32-jarige J.P. was een zwakbegaafde patiënt die op de Rooyse Wissel de gewoonte had om met zijn mannelijke begeleiders 'te stoeien' en zijn vrouwelijke begeleidsters 'te knuffelen'. Op 5 mei vroeg een medewerkster van de kliniek of de man hiermee wilde stoppen. De verdachte, een 150 kilo zware kerel van 1,92 meter lang, werd daarop woedend en sloeg een deur in.

Het slachtoffer, de persoonlijke begeleidster van de man, sprak hem hier de volgende dag op aan. Ze vertelde hem dat hij beter helemaal kon stoppen met het knuffelen van de vrouwen die werkten in de kliniek. 's Middags spraken ze opnieuw over het incident, terwijl de verdachte en de vrouw planten water gaven in de kassen achter op het terrein.

Terug in het 'dagactiviteitencentrum' greep de man een 'pieper met noodknop' uit de broekzak van zijn begeleidster, rukte die los en gooide deze weg. De patiënt werkte vervolgens het slachtoffer naar de grond, scheurde haar kleding kapot en verkrachtte haar. Hij negeerde haar kreten om hulp. De vrouw wist uiteindelijk een arm uit te strekken naar de pieper en drukte de noodknop in: ze werd daarna gered door haar collega's.

"Als ze iets van mij afpakken, dan pak ik ze terug"

De verdachte vertelde later dat hij boos was geweest over het 'knuffelverbod'. "Als ze iets van mij afpakken, dan pak ik ze terug", zei hij tegen een psycholoog. De verkrachting zou een 'impulsieve actie' zijn geweest. De man zat in de tbs-kliniek voor een behandeling om 'geweldsdelicten zónder seksuele component' te voorkomen. Ondanks een veroordeling voor een zedendelict in 2010 in Breda, was de kliniek daarom zelfs bezig om het gebruik van 'libidoremmende middelen' bij hem af te bouwen. Het was onduidelijk of het personeel überhaupt van de Bredase veroordeling op de hoogte was.

De rechtbank besloot daarom om opnieuw 'tbs met dwangverpleging' op te leggen, waarbij de verkrachting als zogenoemd 'indexdelict' zou worden gebruikt. De behandeling na de gevangenisstraf zou dan wel gericht zijn op het voorkomen van zedendelicten.


OPINIE

De cruciale rol van dorpsraad Smakt-Holthees

SMAKT/HOLTHEES | De kruitdampen in het Pelgrimshuis zijn opgetrokken en opgelost boven de Smakter akkerlanden. Die dampen ontstonden vorige week maandag tijdens verhitte discussies toen ontwikkelaar Kronos Solar tekst en uitleg gaf over een zonnepark dat op een deel van die akkerlanden moet komen. Om de dorpen (vooral Smakt) ervan te overtuigen dat de ruim 96.000 zonnepanelen daar prima passen. Dat is mislukt. De verwijdering tussen de partijen groeide, het onderlinge vertrouwen slonk verder. Wat nu? Dorpsraad Smakt-Holthees heeft de sleutel in handen.

Door Henk Baltussen

Wethouders die zich vergezeld wisten van een legertje ambtenaren en energiecoöperatie BeePower uit Venray braken in het Pelgrimshuis een lans voor het project. Een aantal omwonenden van het zonnepark sabelde de plannen evenwel grondig neer. Daarbij kregen ze (deels) steun in de rug van de dorpsraad. Veel, heel veel vragen vlogen over tafel, ook opmerkingen en statements. Enkele Smaktenaren hebben zich het dossier helemaal eigen gemaakt. Ze mogen zich inmiddels zonnepark-deskundige noemen. De rode draad van de avond was evenwel hoe slecht Kronos met de bevolking had gecommuniceerd over het project, hoe op een haar na de vergunning door Venray was verleend, nog voordat inwoners en Kronos elkaar eens goed in de ogen hadden gekeken. Het gemeentebestuur schrok in september van de felle reacties uit Smakt en zette hals over kop de vergunningverlening in de wachtstand. Kronos moest eerst maar eens Smakt voor zich zien te winnen. Daar was die maandag in het Pelgrimshuis vooral voor bedoeld. En dat had Kronos niet in de gaten. De projectontwikkelaar was in de persoon van Laurens van Ochten vooral bezig met promotie van het eigen plan, met het bagatelliseren van mogelijke overlast voor omwonenden van het park. Dat ze al vijftig projecten in verschillende landen hadden gerealiseerd, dat de aanpak in Smakt niet afweek. Dat het zonnepark Smakt ook veel gaat opleveren.
Maar Smakt (tenminste een deel ervan) is daar niet mee bezig. Inwoners willen antwoorden op de vele tientallen vragen die ook die maandag onbeantwoord bleven. Dat geldt ook voor Dorpsraad Smakt-Holthees. Voorzitter Peter Coppus wil eerst antwoord op vragen hebben voordat verdere stappen worden genomen.

Het vertrouwen kwam te voet en verdween te paard

Een Smaktenaar had een lijstje met ruim veertig vragen meegenomen. Ze bleven onbeantwoord. Ze gaan over vermeende geluidsoverlast (heikel punt), over dassen, reeën en vleermuizen, over ecologisch onderzoek, landschappelijke inpassing en ga zo maar door. De grootste grief in Smakt is evenwel dat inwoners zich niet serieus genomen voelen. Na maandag is er geen greintje vertrouwen meer in Kronos, vertrouwen dat kwam te voet en verdween te paard.
Hoe nu verder? Vooral omwonenden veegden Kronos de mantel uit. Maar doet heel Smakt dat? Dat zal de dorpsraad op een rijtje moeten krijgen. Het college hakt uiteindelijk de draad door. Datzelfde college zei eerder dat er hier en daar pijn geleden moet worden om Venray duurzamer te maken. Dat zal in Smakt niet anders zijn. Datzelfde college klopt ongetwijfeld nog bij de dorpsraad aan voor advies. Alleen een hartgrondig nee van de dorpsraad, zal B en W aan het twijfelen brengen.