Uitstel aanleg fietspad

WANSSUM/GEIJSTEREN | De grondaankoop voor de aanleg van een doorgaande weg tussen Wanssum en Geijsteren en de verandering van de huidige weg (Meerlosebaan) in een fietspad duurt langer dan verwacht. De baron van Geijsteren blijkt als grondeigenaar grote moeite te hebben met nachtelijke verlichting. De Meerlosebaan loopt dwars over het landgoed van de baron. De hoop is nu dat komend voorjaar met het plan kan worden begonnen.

Door Henk Baltussen

Peter de Veth, die vorige week als woordvoerder van de gemeente Venray de plannen tijdens de dorpsraadvergadering van Wanssum toelichtte, wist het evenwel zeker: "Dat fietspad gaat er komen."
Dat zei hij eind september ook al. Toen dacht hij dat nog dit jaar de Meerlosebaan als fietspad in gebruik zou worden genomen. Dat pad is vooral bedoeld voor de Geijsterse kinderen die veilig naar de school in Wanssum moeten kunnen. Maar eerst moet de gemeente de grond van de baron verwerven om de plannen uit te kunnen voeren. De Veth verwachtte eerder dat die aankoop begin oktober zou zijn beklonken. Maar de familie De Weichs de Wenne heeft volgens De Veth grote moeite met het feit dat er bij het fietspad verlichting komen. "Dat is wel een eis van ons", zegt De Veth. "De familie is eigenlijk tegen nachtelijke verlichting op haar landgoed met het oog op de dieren die daar leven."

'Zo min mogelijk verlichting op landgoed van baron'

"We zijn er met een tussenoplossing toch uit kunnen komen. Er komt dynamische verlichting bij het fietspad, verlichting die alleen brandt als er een fietser voorbij komt en even later weer uitgaat."
Duidelijk is ook dat de Meerlosebaan vanaf de Blauwe Steen (toegangsweg naar de golfbaan) ingericht wordt als fietspad van een kilometer lengte, dat eindigt bij de Heikampweg. Het project rond de Meerlosebaan is geen onderdeel van de Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum, waar momenteel door het aannemerscollectief Mooder Maas volop aan wordt gewerkt. Dat was het aanvankelijk wel. Omdat de plannen van Mooder Maas met de Meerlosebaan anders waren, heeft de gemeente Venray het heft in eigen hand genomen. Met de bedoeling om met aangepaste plannen de verkeersveiligheid in die regio zo optimaal mogelijk te kunnen garanderen.