Toren Schellaert sparen voor sloop

WANSSUM | Het torentje op De Schellaert, het voormalige raadhuis dat bijna dertig jaar dienst deed als een Chinees restaurant, moet worden bewaard. Heemkundekring en Dorpsraad Wanssum zoeken uit hoe dat het beste kan. Begin volgend jaar wordt het karakteristieke pand aan de Venrayseweg gesloopt om de haven te kunnen uitbreiden.

Door Henk Baltussen

Voordat de sloop daadwerkelijk start, trekt de Heemkundevereniging Meerlo-Wanssum het gebouw in om de binnenkant met foto's vast te leggen en enkele fysieke zaken van (historische) waarde worden veiliggesteld. Getracht wordt om het gemeentewapen van weleer, toen Wanssum nog een zelfstandige gemeente was, van het gebouw te halen. Ook is het de bedoeling dat de steen van de eerste steenlegging voor het nageslacht wordt bewaard. De vraag is evenwel waar die is ingemetseld. De Schellaert is later wit geschilderd. 'Dat wordt zoeken naar een speld in een hooiberg', klonk het tijdens de dorpsraad van vorige week.
Wanssumer Herm Huijs en heemkundebestuurslid zegt te weten dat de eerste steen in elk geval niet in een buitenmuur is gemetseld. "We hopen dat we de steen binnen kunnen vinden. Maar het is niet gangbaar dat zo'n steen in een binnenmuur werd gezet.
Huijs hoopt dat het Schellart-torentje heelhuids naar beneden komt. Daar zal zwaar materieel voor nodig zijn. Huijs: "Dat kost geld en dat heeft de heemkundekring niet. We overleggen met de dorpsraad hoe dat kan worden opgelost."
Wat er met het torentje moet gebeuren, is nog niet helder. "Het zou in de buurt moeten terugkomen waar De Schellaert nu staat", zegt Huijs. "Maar het is nog niet bekend hoe de inrichting van het terrein eruit gaat zien." Eind dit jaar worden de bomen op de Schellaertlocatie gekapt en wordt het terrein schoongemaakt.
Het oude pand is in bezit van Mooder Maas, het bouwcollectief dat het project Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum uitvoert.