Voorzitter Sander Brugmans:
Voorzitter Sander Brugmans: "Door en voor de jongeren, dat is The B." Foto: Rikus ten Brucke

The B beter in de schijnwerpers

VENRAY | Politiek Venray bemoeit zich nadrukkelijk met jongerencentrum The B. Dinsdag 4 december is er een mini-conferentie over de toekomst van de soos op sportpark De Wieën. The B-voorzitter Sander Brugmans vindt het prima dat niet alleen The B onderwerp van gesprek is. "Zo moet de gemeente voldoende input krijgen om een visie op papier te zetten als het gaat om de toekomst van de verschillende plekken voor de jeugd in gemeente Venray."

Door Henk Baltussen

The B ligt er tussen de voetbalvelden van SV Venray en de atletiekbaan van ATV verlaten bij. Het geeft een wat desolaat beeld, die bruine jongerenbunker wiens sombere uitstraling extra wordt geaccentueerd door het kille, grijze novemberweer. Brugmans erkent dat het plaatje niet al te aantrekkelijk is. "Binnen moet het ook wat attractiever worden. Met Jongerenwerk Synthese investeren we in een nieuw poolbiljart. Ook over een oefenruimte voor bandjes wordt nagedacht." Aan ideeën geen gebrek. Brugmans heeft evenwel één grote maar: "Hoe bind je de jongeren? Hoe krijg je ze naar hier en ze laten voelen dat hier alles mogelijk is, ze laten ervaren dat The B je de ruimte en vrijheid geeft? Door en voor de jongeren, dat is The B. Kom met groepje naar hier met een idee en we gaan ermee aan de slag. Samen met hen. Zo bouw je verder."

'Ze laten ervaren dat ze bij The B vrijheid en ruimte krijgen'

"We hebben nu een vaste kern van zo'n tien jongeren die met veel enthousiasme het vrijwilligerswerk oppakken. Jaarlijks zouden we er zo'n tien vrijwilligers bij moeten krijgen. In de dorpen gaat dat allemaal veel natuurlijker. Die hebben de vrijwilligers wel, de binding en daardoor de aanwas van onderuit is daar veel groter. Daar zijn soms zeker jaloers op. Vanuit Venray gaan verschillende jongeren naar Jera in Ysselsteyn. Terwijl er hier een prachtig soos om de hoek staat. Wat bij Jera kan, kan hier ook. We moeten de hort op, naar de jongeren toe om ze naar hier te krijgen. Daar is een professionele insteek bij nodig. Dat kost tijd en dus euro's. De vraag is of de politiek geld in The B wil investeren voor een duurzame plek voor de jeugd. Het moet vanzelfsprekend worden dat kinderen vanaf groep 6/7 in het basisonderwijs de weg naar The B weten te vinden."
Dat wordt de hamvraag met het oog op de toekomst van The B die in 2014 werd geopend. De Venrayse jongeren hebben nooit massaal de weg ernaartoe gevonden. Met het The B-plan The Next Step ging de gemeenteraad eind vorig jaar, zij het nipt, niet akkoord. Vooral het idee om van The B mede een regionaal poppodium te maken, viel verkeerd. "Ik neem het woord poppodium niet meer in de mond, maar spreek uiteraard wel van een podiumfunctie. Aan de ene kant een podium voor onder meer jong getalenteerde dj's, maar ook een podium voor jongeren die een ambitie hebben om vrijwilligerswerk te willen doen. Ook het organiseren van activiteiten, events en feesten behoort tot de mogelijkheden."
Lees verder op pagina 14