Blauw

De kogel is door het busstation: dit oude gebouw gaat verdwijnen, ten faveure van acht woningen (en een bushalte aan de overkant van de Julianasingel). Straks kan ik niet meer zeggen dat ik woon in de buurt achter het oude busstation. Volgens wethouder Martijn van der Putten gaat de buurt erop vooruit.

Het mooist aan het oude busstation vind ik de kleur blauw. Het blauw van het deurtje links vooraan, van de panelen aan de zijkant, van de dakrand die het hele gebouw omspant. Ik vermoed dat het in de mode was ten tijde van de bouw, dit blauw. Hoeveel duizenden uren heeft het wel niet in de zon gelegen? In regen en sneeuw gestaan? Hoeveel dieseldampen heeft het moeten verdragen? Het ziet er nog verrassend fris uit.

Welk blauw dit is? Woensdagochtend ging ik naar Cor Paint, leende twee kleurenwaaiers en hield ze erbij. Vijftig tinten blauw, maar 'busstationblauw' zat er niet tussen. Alleen RAL 5024 kwam in de buurt, net overigens als de kleur ogen van mijn vriendin (maar ik geef toe: dat helpt u niet echt).

Binnenkort komt de bulldozer en verdwijnt na Inalfa en Rank Xerox alweer een markant gebouw – ik vermoed in anderhalve dag. Neem dus nog één kijkje, neem een foto, neem afscheid. Straks is het weg gebouw en weg blauw. En dat, edelachtbare wethouder, doet ook een beetje auw.