Gesprek over
Visie Veehouderij

Venray | De gemeente Venray houdt 4 december een informatie- en gespreksavond over de uitvoering van de Visie Veehouderij. Vier onderwerpen komen concreet aan bod aan vier gesprekstafels, maar ook andere onderwerpen kunnen ter sprake komen.

De vier onderwerpen staan genoemd als actie in de Visie Veehouderij, die de gemeenteraad in januari van dit jaar heeft vastgesteld. In de visie zet de gemeenteraad de koers voor de veehouderij voor de komende jaren uit. Bij de uitvoering gaat het om de actualisatie van de geurverordening. Hoe staat het met de geurkaarten? En met de actualisatie van het bestemmingsplan Buitengebied? Hoe gaan we de luchtkwaliteit meten en wat is er te vertellen over de aanpak van handhaving? Na een informatief deel gaan deelnemers over deze onderwerpen met elkaar in gesprek.

Iedereen die heeft meegewerkt aan het opstellen van de Visie Veehouderij heeft een persoonlijke uitnodiging gekregen. Maar iedereen die wil meepraten of op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen met betrekking tot de veehouderij in Venray is van harte welkom.

Aanmelden voor de bijeenkomst via de mail bij Jos Kniest (jos.kniest@venray.nl) De avond wordt gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis. Aanvang 19.30 uur. Meer weten over de Visie Veehouderij? Ga dan naar https://www.venray.nl/vastgestelde-beleidsregels-visie-veehouderij-venray.


Wereldpaviljoen zoekt contact met Ghanezen

Steyl | De culturele attractie Het Wereldpaviljoen in Steyl zoekt contact met Ghanezen in de regio Venray-Venray.

Dit vanwege de uitbreiding van het Wereldpaviljoen met een belevingscentrum Ghana. Onlangs is de opdracht gegund om het belevingscentrum te realiseren aan GIX Interiors & Exhibitions uit Horst en Fraai Projecten uit Oosterhout. De aanleg van virtual reality-installaties is deze week gegund aan Lagotronics Projects in Venlo.

Het is de bedoeling dat het belevingscentrum Ghana medio maart in 2019 zijn deuren. Volgend jaar viert het Wereldpaviljoen het eerste lustrum. Vele duizenden bezoekers en veel schoolklassen bezochten het Wereldpaviljoen de afgelopen jaren. Op dit moment telt het Wereldpaviljoen zeventig vrijwilligers, onder wie ook mensen uit de gemeente Venray.

Op dit moment wordt hard gewerkt om een educatief en recreatief programma samen te stellen voor het belevingscentrum. Daarbij is input van inwoners van Ghana een wezenlijk onderdeel. Dat is de reden dat het Wereldpaviljoen op zoek is naar Ghanezen die in deze regio wonen en bereid zijn om met de vrijwilligers van het Wereldpaviljoen mee te denken over de inhoud. Het Wereldpaviljoen werkt ook al samen met De Vrienden van Christopher uit Sevenum die al vele jaren contacten heeft met projecten in Noord-Ghana. Bovendien wordt samengewerkt met Co Foundation in Accra (Ghana) van Venlonaar Bart van der Grinten. In het nieuwe belevingscentrum wordt onder andere gewerkt met virtual reality. Met een speciale bril op beleven de bezoekers onder andere het leven in een Ghanees dorp en de sfeer op de markt. De 360 graden films zijn gemaakt door documentairemaker Marijn Poels.

De realisering van het Wereldpaviljoen is onder meer mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de provincie Limburg, de gemeente Venlo en diverse stichtingen en organisaties.


Overeenkomst voor glasvezel in Smakt-Holthees

Smakt- Holthees | De aanleg van glasvezel in Smakt-Holthees gebeurt door coöperatie GlaswebVenray.

GlaswebVenray heeft hiervoor het initiatief genomen. Smakt en Holthees horen allebei bij een andere gemeente en zelfs een andere provincie, maar zien zichzelf wel in heel veel opzichten als één dorp. Vandaar dat zij met LVCNET hebben afgesproken dat zij een glasvezelnetwerk willen aanleggen in Holthees.

E-Fiber zal geen glasvezelkabel in Holthees uitrollen. Voor de aanleg in Holthees werd op 20 november een overeenkomst met de gemeente Boxmeer ondertekend.

Coöperatie GlaswebVenray U.A. is een zelfsturend burgerinitiatief ontstaan door de inwoners van de gemeente Venray en opgezet door dorps- en wijkraden binnen de gemeente Venray en Holthees. Met deze coöperatie willen zij de gemeente Venray en Holthees voorzien van snel internet door het aanleggen van een dekkend glasvezelnetwerk. Aannemer Spitters voert de aanleg in opdracht van GlaswebVenray uit. Inmiddels is al meer dan de helft van het glasvezelnetwerk aangelegd.

De aanleg in Smakt-Holthees staat voor half maart tot en met april 2019 gepland. "Wij beschouwen Smakt-Holthees als één leefgemeenschap en zijn blij dat alle inwoners van deze dorpen gebruik kunnen maken van dezelfde glasvezelvoorziening en dezelfde dienstverlening", zegt bestuurslid Theo Steeghs van dorpsraad Smakt-Holthees.

Smakt-Holthees één leefgemeenschap

GlaswebVenray-directeur Bart Lemmen vervolgt: "Met het ondertekenen van deze overeenkomst is de realisatie van het glasvezelnetwerk van GlaswebVenray in Smakt-Holthees weer een stap dichterbij. Wij zijn volop bezig met de voorbereiding en streven ernaar dat medio maart 2019 ook in Holthees de schop van GlaswebVenray daadwerkelijk de grond in gaat."