Susan Geurts (uiterst rechts) op de bühne namens haar stichting in Oeganda.
Susan Geurts (uiterst rechts) op de bühne namens haar stichting in Oeganda. Foto: eigen foto

Stichting in Oeganda

De Venrayse Susan Geurts zette in 2015 een eigen stichting op in Oeganda en emigreerde in 2016 naar het Afrikaanse land. Met A Woman's Worth geeft ze vrouwen toegang tot educatie zodat ze financieel hun eigen boontjes kunnen doppen en zelfvoorzienend kunnen worden.

Door Dennis Stiphout

"In mei 2013 ging ik voor de eerste keer naar Oeganda om berggorilla's in het wild te kunnen zien. Gedurende mijn reis werd ik verliefd op het land en vrij snel na terugkomst ging ik terug om vrijwilligerswerk te doen", verklaart Geurts de keuze voor het land in Oost-Afrika."Ik ben meerdere malen voor korte en langere tijd in Oeganda geweest en heb verschillende projecten gezien. Veel projecten zijn gericht op kinderen, dit is nodig omdat de ouders financieel niet in staat zijn om voor hun familie te zorgen. In 2015 heb ik A Woman's Worth opgericht en in 2016 ben ik geëmigreerd. Ik heb voorlopig geen plannen om terug te keren naar Nederland. Ik heb hier een leven opgebouwd en er zijn nog genoeg plannen om de stichting uit te breiden."

Geurts zit dan ook niet stil met haar stichting. "Wij bieden trainingen aan op het gebied van ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling. De alleenstaande moeders uit de sloppenwijken van Jinja (een stad in het oosten van Oeganda, red.) zijn veelal financieel verantwoordelijk voor het hele gezin. Er wordt vaak meer geïnvesteerd in het onderwijs van jongens, dus veel vrouwen hebben nauwelijks onderwijs gehad. Op het moment dat de vrouwen aan ons programma deelnemen hebben ze al een klein bedrijf. Vaak maken ze door het gebrek aan kennis nauwelijks winst." Die kennis wordt dus bijgespijkerd tijdens de trainingen. Veel verschillende facetten worden onder de aandacht gebracht. "We leren ze onder andere hoe ze een kasboek bij moeten houden, een ondernemingsplan moeten schrijven, met een budget moeten werken en doelen moeten stellen. Vooral aan het begin van het programma besteden we veel aandacht aan de persoonlijke ontwikkeling."

Geurts kiest er bewust voor om kennis over te dragen en niet om geld te geven of leningen te verstrekken. "Ik heb in Nederland altijd commerciële en coördinerende functies gehad en deze kennis en ervaring was waardevol in Oeganda. Geld is een oplossing voor de korte termijn en kennis voor de lange termijn. Na afronding van het programma zijn de meeste vrouwen hun bedrijf stap voor stap op een verantwoorde manier aan het uitbreiden en sommigen hebben zelfs hun winst verdubbeld." Vorige maand werd er een heel bijzonder resultaat bereikt. "Begin dit jaar hebben we een klein naaiatelier geopend. We hebben besloten om masterclasses aan te bieden. Op 20 oktober hielden we een modeshow en die heeft al onze verwachtingen overtroffen. De show heeft veel aandacht gekregen en we zijn inmiddels bezig met de voorbereidingen voor volgend jaar."

A Woman's Worth heeft een bestuur in Nederland en in Oeganda en inmiddels heeft de stichting vijf lokale medewerkers in dienst. De voornaamste kosten van het project zijn het betalen van de salarissen, de huur en de aanschaf van cursusmateriaal. Voor de continuïteit zijn bijdrages noodzakelijk en altijd welkom. Donaties kunnen overgemaakt worden ten name van Stichting A Woman's Worth op rekening NL16RABO0305697498.