Eigenaar loods verhuurde pand aan wietkwekers

Leunen | Een 61-jarige man uit Leunen verhuurde in 2016 een deel van zijn loods aan een onbekende man, die hier een enorme wietkwekerij bouwde. Agenten troffen in het pand aan de Steegse Peelweg op 25 januari 2017 ruim 900 hennepplanten aan. De rechtbank in Roermond legde de man voor 'medeplichtigheid' dinsdag een werkstraf op van 180 uur, naast een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

"In de zomer van 2016 werd ik door een man aangesproken die een gedeelte van mijn loods wilde huren", vertelde de Leunenaar. De 'onbekende man wilde in de loods kachels opslaan. "We zijn een prijs van 250 euro per maand overeengekomen. In augustus 2016 ging de huur in." Een huurovereenkomst tekenden ze niet: de verdachte kreeg al zijn geld contant.

De Leunenaar had in eerste instantie geen idee dat er iets mis was. Dat kon ook niet, stelde zijn advocaat. De huurder had daadwerkelijk dozen met kachelpijpen en kachels in de loods gestald. De verdachte bezat geen extra sleutel van het verhuurde deel: er zat ook geen raam in deze ruimte. Van buitenaf was niet te zien, dat hier een hennepplantage werd opgebouwd. De verdachte zat voor zijn werk vaak in het buitenland en had daardoor niet in de gaten wat er in het pand gebeurde. De machines van zijn eigen bedrijf maakten bovendien een enorm lawaai, dat het geluid van de ventilatie in de kwekerij overstemde. Een bassin met koi-karpers zorgde daarbij voor een 'bedompte lucht', waardoor de Leunenaar zelf geen hennep rook. Eind 2016 waarschuwde zijn zoon hem echter voor een wietgeur.

Eind 2016 waarschuwde zijn zoon hem voor een wietgeur

De Leunenaar schoof in december 2016 'briefjes' onder de deur van de loods door: hij had geen andere manier om met de huurder in contact te komen. De hennepteler sprak hij in januari. De man smeet tijdens dat gesprek geld op tafel. Ze maakten een afspraak: de wietkweker zou 'zijn ronde afmaken' en daarna uit de loods vertrekken. De rechtbank vond dat de man daarom sinds december 2016 'medeplichtig' was aan de hennepteelt. Vanaf die maand had hij moeten weten dat er een kwekerij zat.

Open dag Helicon Helmond

Venray | Tijdens de open dag op zondag 25 november presenteert Helicon MBO Helmond drie nieuwe opleidingen: Food professional op niveau 3, Wildlife management en Allround coördinator instructeur buitensport op niveau 4.

Hiermee breidt de school haar aanbod uit binnen haar profiel Voeding, Dier en Outdoor en recreatie. Met live cooking, workshops en speeddates geven de studenten een kijkje in de wereld van het mbo. Voor vmbo- en havoleerlingen een goede gelegenheid om kennis te maken met de beroepspraktijk van mogelijke vervolgopleidingen. Naast bovengenoemde opleidingen zijn ook studenten en docenten van de andere opleidingen aanwezig voor studiekeuze gesprekken: Voeding en welzijn, Dier en gedrag, Dier en ondernemen, Dierenartsassistent/paraveterinair en Outdoor en recreatie. Iedereen is van harte welkom op Scheepsboulevard 1 tussen 11.00 en 14.00 uur.