'Nu komt er geen handtekening'

VENRAY | Bij de Kronos-bijeenkomst in Smakt, waar tekst en uitleg werd gegeven over het zonnepark, waren ook de wethouders Carla Brugman en Martijn van der Putten aangeschoven. Met stijgende ongerustheid zullen ze de klagende inwoners hebben aangehoord. Brugman was na afloop duidelijk: "Wij gaan nu echt niet die handtekening onder de vergunning zetten."

Die handtekening waar Brugman op doelt (onder de vergunning die de bouw van het zonnepark mogelijk maakt), kan er bij wijze van spreken vandaag nog onder worden gezet. De procedures zijn immers doorlopen, zienswijzen zijn niet meer mogelijk. In september trapte Van der Putten al op de rem met de vergunningverlening. Hij had buiten de ongerustheid van omwonenden en dorpsraad gerekend.
Maandagavond benadrukte Brugman nog eens het belang van opwekking van duurzame energie. "We willen dat in Venray in 2030 30 procent van de energie duurzaam is. We wekken nu 0,5 petajoule op, dat moet naar 1,7 ptj. Het verschil van 1,2 ptj is vergelijkbaar met 52 windmolens of 300.000 woningen met zonnepanelen of 250 hectare aan zonneparken. Daarom is nietsdoen geen optie. En dat het hier en daar pijn zal doen, dat weten we."Van der Putten gaf aan dat Venray 'ontvankelijk is voor grote projecten'. "We willen ze goed inpassen en de omgeving moet ervan profiteren. Het zonnepark moet van Smakt worden. Het initiatief ligt bij Kronos. Willen ze niet, dan komt het er ook niet." Brugman na de discussie: "We blijven gaan voor het zonnepark. Het is nu zaak om hier draagvlak te creƫren. Hoe? Hierover moeten we met Kronos maar eens goed overleggen."