'Communicatie een drama'

SMAKT | Omwonenden van de locatie waar het zonnepark in Smakt moet komen, waren maandagavond niet stil te krijgen, ontwikkelaar Kronos Solar kreeg geen excuus over de lippen vanwege de gebrekkig communicatie, Dorpsraad Smakt-Holthees wacht nog op antwoorden en de wethouders weten het even ook niet meer. Dit is in een notendop de teneur van de ('veel te late') infobijeenkomst over de zonneweide die tussen de A73 en de Maaslijn staat gepland.

Door Henk Baltussen

Eindelijk, daar is de langverwachte avond waar de inwoners van Smakt en in mindere mate Holthees al maanden naar uitkijken. Eindelijk kunnen ze hun vragen afvuren op woordvoerders van Kronos, het Duitse bedrijf dat in Smakt bijna 97.000 zonnepanelen wil plaatsen op een oppervlakte van 25,3 hectare (ruim vijftig voetbalvelden). Goed voor een hoeveelheid stroom waar 7.500 huishoudens op kunnen draaien. Eindelijk kunnen ze hun ongerustheid spuien en Kronos onder de neus wrijven dat op de eerste plaats de communicatie over het project met de dorpen ver en ver onder maat is. "Het is een drama", klinkt het fel uit de zaal. "We weten niets. Hebben geen verslagen of brochures ontvangen. Met camping de Barrier (grenst aan het zonnepark red.) is geen contact gezocht. Zeven omwonenden zouden zijn ingelicht. Wie dan? Wij weten het niet." Kronos-woordvoerder Laurens van Ochten zegt dat de eigenaar van de grond (Jan van Dijck uit Heide) langs is geweest. Dat klopt, zeggen de omwonenden: "Om vanuit de auto te roepen of aan de voordeur te vertellen dat op zijn grond zonnepanelen komen."
Grote zorgen maakt het dorp zich om de extra geluidsoverlast die het zonnepark, door weerkaatsing van herrie van de snelweg die almaar drukker wordt, met zich mee zou brengen. Rijkswaterstaat (RWS) heeft dezelfde zorgen. Liever gezegd had. Want Van Ochten schermt met twee recente onderzoeken die aangeven dat van extra geluidsoverlast geen sprake zal zijn. RWS blijkt daarom een eerder ingediende zienswijze te hebben teruggetrokken. "Verricht dan nu een nulmeting", roept een Smaktenaar. "Dan weten we hoe het met het geluid echt zit."
Kronos kan een mea culpa richting Smakt nauwelijks over de lippen krijgen, de nulmeting krijgt ook geen aandacht. De discussie in het Pelgrimshuis wordt feller, Kronos geeft geen krimp, het allerlaatste beetje vertrouwen vloeit de zaal uit. Waar moet dat draagvlak voor het zonnepark nu vandaan komen? Niemand die het weet.