Het Roekenbosch: toekomst onzeker

Venray | Het overleg over de toekomst van het Roekenbosch is geklapt. De verschillende partijen zijn er niet in geslaagd om tot een breed gedragen oplossing te komen voor het voormalige vakantiepark in Blitterswijck.

Wethouder Jan Loonen spreekt van een teleurstellend resultaat. "De partijen hebben laten zien dat ze er samen niet uitkomen. Hoe het nu verder moet, weet ik nog niet. We bespreken het op korte termijn met de gemeenteraad. We willen niet dat dit nog jaren gaat duren." De gemeente Venray vormde samen met de werkgroep voortzetting recreatiepark Het Roekenbosch, coöperatie Het Roekenbosch, eigenaren niet-lid van de coöperatie, huurders en kerngroep Blitterswijck de Overlegtafel. De groep moest een nieuwe toekomst formuleren voor het Roekenbosch met een breed draagvlak. Aanvankelijk maakten aanwonenden ook deel uit van de Overlegtafel, maar vanwege een gebrek aan vertrouwen, stapten zij uit het overleg.

Wethouder: "We willen niet dat dit nog jaren duurt."

"De gemeente is nu aan zet", vertelt Anne aan de Wiel van Coöperatie Het Roekenbosch. "Ik ga niemand de zwartepiet toespelen. Het is voor ons teleurstellend verlopen. We zitten in een lastig parket." Roekenbosch-bewoner Roger Verbert is niet te spreken over de houding van de coöperatie. "Een breed gedragen oplossing was volgens ons voorhanden, maar daar dacht de coöperatie anders over. Voor ons waren meerdere scenario's een optie. Uiteindelijk zaten we met een aantal partijen op een lijn en leek het goede kant op te gaan."

Aan de Wiel: "Zitten als Roekenbosch in een lastig parket"

De Overlegtafel formuleerde drie scenario's. In het eerste scenario zouden arbeidsmigranten (minimaal 500 en minimaal 5 jaar) een belangrijke rol vervullen voor de sanering van het park in de huidige vorm en het gereedmaken van het terrein voor herontwikkeling. Tweede optie ging uit van het behoud van de recreatieve functie van het park en de plannen zouden dan worden toegespitst op senioren. Derde optie was een mengeling van de eerste scenario's in combinatie met permanente bewoning van zo'n twintig woningen. "De derde optie is vanwege wetgeving onmogelijk", legt Loonen uit.

De voorkeur werd in eerste instantie uitgesproken om te onderzoeken of de recreatieve functie met als doelgroep senioren een haalbare kaart was. Volgens Aan de Wiel is dat op dit moment geen reële optie. "Er wordt druk gewerkt door Mooder Maas en dat duurt nog wel even. Je gaat niet rustig op een vakantiepark zitten met deze werkzaamheden in de buurt. Wat ons betreft is een recreatiepark op dit moment geen haalbare kaart."

Verberkt: "Breed gedragen oplossing was voor handen"

Per 1 februari 2019 moeten de bewoners, op enkele uitzonderingen na, vertrokken zijn van het park. 'De coöperatie kan gezien de enorme belangen van vele mensen, medewerkers en leveranciers niet anders dan uitstel van de handhavingstermijn vragen', schrijft de coöperatie in het eindrapport. Verberkt vindt dat de gemeente Venray nu de daad bij het woord moet voegen. "Vanaf 1 februari 2019 moet de gemeente handhaven. Blitterswijck is veel te klein voor honderden arbeidsmigranten op Het Roekenbosch. We moeten inzetten op recreatie." Kerngroep Blitterswijck sluit zich aan bij Verberkt. "Ons dorp heeft 1100 inwoners als daar plots 600 arbeidsmigranten bijkomen dan is de verhouding totaal scheef", stelt Ingrid Peeters van de kerngroep. "We hebben niks tegen arbeidsmigranten, maar het moet wel in verhouding staan. Wat ons betreft is het overleg ook niet klaar. We willen er graag samen uitkomen, maar dat is op deze manier onmogelijk."

Mocht de gemeente Venray uiteindelijk besluiten om de handhavingstermijn te verlengen dan wordt dat in ieder geval aangevochten door Verberkt en de kerngroep. "We denken dat we sterk staan. Deze procedures duren echter lang en hopelijk is het niet nodig."


Zorgpartners: toekomst rookvrij

Venlo | De bestuurders van VieCuri Medisch Centrum Venlo/Venray, Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid in Venray, Cohesie huisartsenzorg, gemeente Venlo en GGD Limburg-Noord tekenen op woensdag 21 november 2018 een convenant om zich samen sterk te maken voor een rookvrije generatie.

Het convenant ligt in lijn met het Nationaal Preventieakkoord, waar de regering zich momenteel over buigt. In dit akkoord worden landelijke maatregelen vastgelegd om gezondheidsproblemen aan te pakken. Onlangs constateerde de GGD Limburg-Noord dat het percentage rokers in de gemeente Venlo hoger ligt dan in de regio en landelijk. De vijf lokale partijen ambiëren een samenleving waarin kinderen vrij van (mee)roken kunnen opgroeien en waarin uiteindelijk niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken.

Alhoewel de gemeente Venray niet is aangesloten bij het convenant, heeft het initiatief door de inmenging van VieCuri zeker een Venrays tintje. "VieCuri is Venlo én Venray", legt woordvoerster Liset Spreuwenberg van VieCuri uit. "De inspanningen die wijzelf doen zijn op al onze locaties gericht. Wij willen heel graag stappen maken en zijn blij dat we dit convenant hebben ondertekend."

In het convenant worden vier concrete maatregelen genomen. Zo wordt de expertise die VieCuri aan boord heeft, ingezet om patiënten, bezoekers en met name jongeren in de regio te ondersteunen om niet te gaan roken of te stoppen met roken. Daarnaast krijgen medewerkers intensievere ondersteuning om te stoppen met roken, wordt gekeken hoe er een volledig rookvrij ziekenhuisterrein kan worden gecreëerd en gaat VieCuri op basis daarvan het rookbeleid bepalen.

VieCuri staat er zeker voor open om in de toekomst ook met de gemeente Venray samen te werken. "Stel dat de gemeente Venray zegt ook graag aan te willen haken dan maken we ook graag met hen een convenant. In Venlo zijn er al een paar partijen die zich sterk maken voor de rookvrije generatie. Het is zeker in ons opgekomen om de gemeente te benaderen, maar we moeten ergens beginnen. We staan in de toekomst in ieder geval open voor verbreding", aldus Spreuwenberg.