Justitie: straf pluimveehouder

Ysselsteyn | Een pluimveebedrijf uit Ysselsteyn heeft in 2015 en 2016 te veel dieren gehouden, zonder daarbij voldoende 'pluimveerechten' te leasen of in te kopen. Dat stelde het Openbaar Ministerie woensdagmiddag bij de rechtbank in Den Bosch. Het bedrijf had zichzelf hierdoor 295.000 euro bespaard, vond officier van justitie M. Zwiers. Het OM eiste dat de Ysselsteynse pluimveehouder dit bedrag aan de Staat zou overmaken.

Door Geert van der Star

Het pluimveebedrijf had niet bewust fraude gepleegd, gaf het Openbaar Ministerie aan. Justitie nam het de 54-jarige eigenaar wel kwalijk, dat hij 'niet voldoende controle had uitgeoefend'. "Ik ben achteraf gezien niet scherp genoeg geweest", gaf de eigenaar zelf toe.

Een adviseur regelde al jarenlang de inkoop van pluimveerechten voor het bedrijf. Die merkte niet dat de pluimveehouder eind 2015 te weinig rechten had voor al haar kippen.

Het bedrijf probeerde nog zaken te herstellen, onder meer door de aankoop van varkensrechten. "Dat hebben we ter compensatie gedaan", vertelde de eigenaar. "Om ons steentje bij te dragen. Het milieu is daar alleen maar beter van geworden. Het was geen onwil geweest om pluimveerechten in te kopen. Het was onmacht."

De verdediging vond dat de aankoop van de varkensrechten moest worden afgetrokken van de ontnemingsvordering. Het OM was daar niet helemaal op tegen: de ontnemingsvordering zou dan 49.000 euro lager uitvallen. Dat was de 'leaseprijs' geweest in dat jaar. De Ysselsteynse pluimveehouder heeft haar varkensrechten overigens later met winst doorverkocht.

De officier van justitie hield de eigenaar ook persoonlijk verantwoordelijk en eiste daarom een voorwaardelijke werkstraf van 120 uur. De eigenaar koos eind 2015 'bewust' om niet te stoppen met het houden van kippen, ondanks een gebrek aan rechten. Een echt reƫle optie was stoppen overigens niet. "Je kunt de kippen toch niet in kliko's aan de straat zetten?", vroeg advocaat M. Stassen zich hardop af. Het OM eiste, naast de 'ontnemingsvordering' en de werkstraf, ook dat het het bedrijf een boete betaalde van 75.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Uitspraak over veertien dagen.