De kinderen van de Petrus' Bandenschool renden vrijdag voor het goede doel.
De kinderen van de Petrus' Bandenschool renden vrijdag voor het goede doel. Foto: Henk Lammen

Rennen voor het goede doel

Venray | "Het is prachtig om te zien hoe de kinderen zich inzetten voor leeftijdgenootjes die het minder goed hebben." Aan het slot van een geslaagde sponsorloop glundert Sandra Poels, leerkracht van groep 4, in de aula van de Petrus' Bandenschool in Venray. Door zo hard mogelijk zoveel mogelijk rondjes te rennen, hebben de leerlingen letterlijk en figuurlijk hun beste beentje voorgezet voor het goede doel: stichting Edukans.

Door Henk Lammen

Gejo Bogie, adjunct-directeur van de school, fungeert die morgen als speaker. Hij blijft de kinderen opzwepen om zoveel mogelijk rondjes af te leggen voor het goede doel. "Zet hem op. Nog een minuut. Blijf doorgaan", schalt uit de geluidsbox op het schoolplein. De kinderen van de laatste groepen 8 zetten nog een keer aan om niet veel later uitgeput de laatste stempel te zetten. Bogie geniet: "Wat een inzet hè, prachtig toch." Langs het parcours rond de school staan ouders, opa's en oma's trots de kinderen aan te moedigen. Opa Leo Willems trekt spontaan zijn jas uit en loopt enkele rondjes met zijn 11-jarige kleindochter Demi over. Tot bewondering van de mensen langs de kant, want de krasse 71-jarige Venraynaar heeft geen enkele moeite om in het spoor te blijven. Onder luid applaus stapt hij uit. Een kind dat leert, is een kind met kansen. Want op school leer je veel meer dan lezen, schrijven en rekenen. Je leert er voor jezelf opkomen. Je talenten ontwikkelen. Wat je op school leert, is voor altijd. Wereldwijd gaan 264 miljoen kinderen en jongeren niet naar school of ze stoppen voortijdig. Edukans werkt in ontwikkelingslanden aan het best mogelijke onderwijs voor kinderen en jongeren. Dat besef leeft ook bij de bijna 500 kinderen van de Petrus' Bandenschool. Poels: "Schoolbreed zijn we aan het werken aan het thema Andere landen. Daarbij is specifiek ook gekeken naar de derde wereld. Daar is ook het initiatief uit voortgekomen om iets te gaan doen voor kinderen in de arme landen. Voor de groepen 5 tot en met 8 een sponsorloop en groepen 1 tot en met 4 het schoenmaatjesproject van Edukans."

Het schoenmaatjesproject bestaat al bijna 25 jaar. Kinderen in Nederland vullen een schoenendoos met schoolspullen, toiletartikelen, knuffels en speelgoed voor leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden. Ze doen daarmee iets concreets voor vriendjes in arme landen. De schoenendozen gaan naar kinderen op scholen, in weeshuizen, vluchtelingenkampen en opvangcentra voor straatkinderen. "Spulletjes die de kinderen niet meer konden gebruiken, hebben ze in een schoenendoos gedaan. Daar worden andere kinderen weer blij meegemaakt. Alle kinderen, ook tijdens de sponsorloop, waren zo enthousiast. Ze hebben zelfs geld gespaard om de verzendkosten van hun schoenendoos, zes euro, bij elkaar te krijgen. Een kleine 250 schoenendozen gevuld met artikelen gaan naar Edukans." Het precieze bedrag van de sponsorloop wordt binnenkort bekendgemaakt. Bogie: "We hopen op 4000 euro. Gezien vorige acties op school moet dit haalbaar zijn."