Deelnemer Pieter-Paul, coordinator Jos Koenen en vrijwilligster Toos.
Deelnemer Pieter-Paul, coordinator Jos Koenen en vrijwilligster Toos. Foto: Henk Lammen

"Echte pareltjes"

Venray | Venray wil in 2019 een subsidie van bijna 56.000 euro toekennen aan Atelier Jerusalem voor de ondersteuning van kwetsbare burgers. Coördinator Jos Koenen begeleidt al vijf jaar het project.

Door Henk Lammen

Het initiatief ontstond toen de Kunstwerkplaats de sluiting aankondigde. Gemeente Venray sloeg met diverse partijen de handen in elkaar om kwetsbare burgers uit hun isolement te halen en te houden. Jos Koenen is vanaf het begin betrokken: "Het mooie aan deze baan? De voldoening dat je mensen dat stukje zelfvertrouwen kunt geven zodat ze weer mee kunnen draaien in onze maatschappij. Je hoeft geen psychiatrische patiënt te zijn om mentaal kwetsbaar te zijn. Ingrijpende gebeurtenissen kunnen een mensenleven op de kop zetten. Een scheiding, ernstige ziekte, verkeersongeval, problemen met een moeilijk opvoedbaar kind, of ontslag. Met als gevolg een depressie, burn out, overspannen zijn. Iemand belandt in een neerwaartse spiraal. Gezinnen, vriendschappen gaan verloren. Juist die mensen hebben een kapstok nodig om hernieuwd zelfvertrouwen te winnen. Hun gevoel voor eigenwaarde terug te krijgen." Voor Koenen is zijn rol als coördinator meer dan zijn beroep. Noem het gerust een passie. Onder de paraplu van PSW (Pedagogisch Sociaal Werk) gaat het goed met Atelier Jerusalem.

Wekelijks vinden mensen de weg naar het voormalige gebouw van Kunstencentrum Jerusalem. Om muziek te maken, tekenen en schilderen of bezig te zijn met keramiek. Samen met zeven vrijwilligers draait het initiatief op volle toeren. "Het is een vorm van creatieve dagbesteding. Deelnemers kunnen zich hier ontplooien, werken aan hun vertrouwen."

Koenen somt enkele voorbeelden op van deelnemers die baat vinden/vonden bij Atelier Jerusalem. "Er komen hier af en toe pareltjes van mensen binnen. Die in de maatschappij niet functioneren zoals wij gewend zijn. Maar wel een fantastisch talent in zich meedragen. Een meisje met een vorm van autisme kwam als een bang vogeltje binnen. Nu straalt ze als zangeres op het podium. Mensen kunnen bij ons gigantische stappen maken zodat ze weer zelfstandig mee kunnen draaien in de maatschappij. Het is zo dankbaar om hier een steentje aan bij te dragen."

In de keramiekruimte puzzelt deelnemer Pieter-Paul om kapotte stukjes van een schaal in elkaar te zetten. Met een Japanse kunstvorm, Kintsugi, wil hij de schaal weer aan elkaar lijmen. Met een poederlaagje van goud krijgt het object een unieke uitstraling. "Het is keihard werken hier", lacht Pieter-Paul. Hij geniet tijdens de wekelijkse sessies in het atelier. In de boekwinkel trof hij een boek aan met de Japanse techniek om porselein of keramiek te herstellen. "Dat leek me wel iets. Naast een kunstvorm is het ook een spirituele vorm. Een groeiboek waarin je vragen invult en dingen leert." Op de vraag wat Atelier Jerusalem voor hem betekent, hoeft hij niet lang na te denken. "Naast hard werken is het leuk om te doen. Daarnaast geeft het me een stuk ontspanning. Een beetje kletsen met de andere deelnemers."

Mensen die meer willen weten over het project kunnen een email sturen naar j.koenen@pws.nl.