Vervolg voorpagina

Hart Marthoma ligt in Venray

VENRAY | Alexander Marthoma: "Toenmalig bisschop Wiertz van Roermond was enkele jaren terug in India op zoek naar priesterstudenten. Die zijn er in Nederland bijna niet meer. Ik wilde wel naar Europa. Van daaruit is het geloof naar India gekomen. Nee, naar Rome hoef ik niet. Daar is te veel aandacht voor de studie. Ik wil echt tussen de mensen met het geloof bezig zijn. Dat kan hier in Venray. De geloofscultuur in Nederland is heel anders geworden, in India is er die zoals tientallen jaren terug in Nederland het geval was. Nu kom ik naar Europa om het geloof te verspreiden."

Smakt

Hij moet er zelf om lachen. Vrolijkheid kan hem niet ontzegd worden. Zijn Nederlands is nog niet van dien aard dat hij vlot uit zijn woorden kan komen. De taal verstaat hij evenwel moeiteloos. "Ik heb in Rolduc vooral Nederlands uit de boeken geleerd en wil de taal beter leren. Niet alleen het Nederlands, maar ook het dialect van hier. Ik hoop dat ik daarbij hulp kan krijgen van de Venrayse mensen. Wie mij daarmee kan helpen, daar wil ik graag mee in contact komen. Door te praten leer je de taal het beste." Weer die lach die op zijn lippen ligt bestorven. De Indiƫr, die met zachte stem spreekt, is de vriendelijkheid zelve. Afgelopen zomer maakte hij voor het eerst kennis met de Venrayse parochie. Op dit moment assisteert hij in de parochie Venray en in Smakt. Als diaken mag hij doopsels uitvoeren en de laatste sacramenten toedienen. Na zijn priesterwijding gaat hij in ook de mis opdragen. Hij kijkt ernaar uit. Waar hij dat in Venray en omgeving gaat doen, is nog ongewis. "De nieuwe deken gaat dat bepalen. Ik houd me nu vooral bezig met het ontdekken van de parochie, van de omgeving en de mensen. En ben regelmatig op scholen waar ik catechese geef. Ook begeleid ik vanaf september kinderen die de eerste communie en het vormsel willen doen. Als in een klas dat meer dan 70 procent van de kinderen zijn, doe ik dat klassikaal, anders in groepjes. Ik zie hier echt geen ongeloof. Ook niet bij de kinderen. Waar mensen zijn, is er geloof. Ik wil hier graag contacten opbouwen, ook met de kinderen en samen met ze opgroeien. Met het geloof aan onze zijde."

"De Nederlandse taal leerde ik vooral uit de boeken"

De verhuisdozen van Marthoma staan in de pastorie klaar om te worden uitgepakt. Hij woonde tijdelijk aan de rand van Venray in een particuliere woning. Nu in de grote pastorie aan de Eindstraat waar een stoere, witte mountainbike in de voortuin staat geparkeerd. "Die is van mij", lacht Marhoma breeduit. "Ik vind het heerlijk om hier rond te fietsen. En waar mogelijk gebruik ik de fiets om naar afspraken te gaan. Contractueel blijf ik hier tien jaar. Zoals ik er nu over denk, blijf ik voor altijd hier."