Marthoma Alexander:
Marthoma Alexander: "Ik wilde van kinds af al priester worden." Foto: Rikus ten Brücke

Hart van Marthoma ligt in Venray

VENRAY | En daar zit je dan, moederziel alleen als 29-jarige diaken uit India in de grote pastorie van Venray. Geen probleem voor Marthoma Alexander die donderdag deken Smeets, de vorige bewoner van de pastoorswoning en begeleider van Alexander, naar Roermond zag vertrekken. "Mijn hart ligt in Venray", zegt de toekomstig kapelaan.

Door Henk Baltussen


Voor Marthoma was het ook een verrassing dat deken Smeets werd geroepen om als bisschop verder door het roomse leven te gaan. "Ja, het is wel een klein beetje erg. Hij was mijn baas." Hij glimlacht even. "De basis voor mij is nu weg. Ik ga hem missen. Maar ik ben niet teleurgesteld." Marthoma komt nu voorlopig onder de hoede van Alexander de Graaf Woutering, voormalig aalmoezenier in Venray, nu deken in Horst. Uiterlijk eind januari is de opvolger van deken Smeets bekend. Dan vertrekt Marthoma, die op 25 april tot priester wordt gewijd, uit de pastorie om plaats te maken voor de nieuwe Venrayse deken. "Ik ga dan wonen in een appartement in flat De Heuvelaar en hoop nog lang in Venray te mogen blijven. De mensen zijn hier heel erg aardig en blijmoedig van aard. Heel veel zijn ook actief in de parochie. Ik voel me hier echt goed."
Marthoma is de oudste van een gezin met drie kinderen. Hij is geboren op honderd meter afstand van de Indische Oceaan, in een klein dorpje dat grote bekendheid geniet door het haaienvissen. Zijn vader was ook visser, maar werkt nu in Qatar als stuurman op een schip. Marthoma: "Hij is afwisselend vier maanden van huis en vier maanden thuis. Mijn moeder is naaister en doet het huishouden. Ja, ik mag wel zeggen dat ze trots op mij zijn. Nee, ik ben nooit gepusht om priester te worden. Ik wilde het al van kinds af. Ik zag hoe de pastoor in ons dorp werkte, hoe hij mensen blij maakte, hoe vriendelijk hij was en hoe hij werd gewaardeerd. Toen thuis duidelijk was dat ik priester wilde worden, stonden ze meteen achter mij. Ook de mensen in het dorp hielpen me daarbij."
Na de middelbare school behaalde hij zijn bachelor sociologie en meldde zich in zijn geboorteland bij het seminarie. Daar studeerde hij in eerst instantie filosofie, waarna hij de kans kreeg zijn tweede deel van de priesterstudie voort te zetten in Rolduc in Kerkrade. Waarom nam hij die rigoureuze stap naar Nederland?
Lees verder op pagina 7