Is leefbaarheid toegenomen?

VENRAY | Is de leefbaarheid in de laatste vijftien jaar toegenomen in de gemeente Venray? Niemand die daar antwoord op kan geven. Zelfs de rekenkamercommissie (rkc), een professioneel clubje onderzoekers dat breed onderzoek verricht om antwoorden op een concrete vraag te geven, kan dat niet. Ook na het bevragen van tientallen inwoners, stond de commissie met de mond vol tanden. De rkc is daarom van mening dat het college bij dergelijke langdurige projecten de doelen die het nastreeft helder moet stellen. De gemeenteraad had eerder in de gaten moeten hebben dat door het ontbreken van doelen de controlerende taak niet kon worden uitgevoerd.

Door Henk Baltussen

Vijftien jaar geleden introduceerde het gemeentebestuur het zogenaamde gebiedsgericht werken. Bedoeld om de leefbaarheid in de wijken en dorpen te vergroten en de betrokkenheid van de inwoners binnen hun leefgemeenschappen te vergroten. De dertien dorpsraden en twaalf wijkraden van Venray zijn hierbij belangrijke spillen, burgerparticipatie en zelfsturing belangrijke pijlers. Er werd in de loop der jaren ruim drie miljoen beschikbaar gesteld voor zelfsturingsprojecten in de dorpen. Ysselsteyn, Veulen, Leunen en Merselo maakten er gebruik van, staken zelf de handen uit de mouwen voor het verfraaien van dorpskernen en hadden daarvoor 1,8 miljoen euro nodig. Er is zodoende nog 1,2 miljoen te besteden.

Maar ja, komt dat ten goede aan de leefbaarheid? Dat blijft boven de markt hangen. De gemeente stelt volgens de rkc 'dat er absoluut effect zal zijn'. 'Dat kan wel zijn', zegt de rkc, 'maar er is nooit een poging gedaan dat in kaart te brengen'. Met andere woorden: de rkc kan dus met geen mogelijkheid duiden of de leefbaarheid er beter op is geworden. De commissie merkt verder op dat in 2007 en 2013 evaluaties met de gemeenteraad hebben plaatsgevonden over het gebiedsgericht werken. Maar door de gebrekkige informatie hierover, kan de rkc hier niets mee. Eindconclusie in één zin: de gemeenteraad kon en kan aangaande leefbaarheid niets controleren, omdat niet duidelijk was wat ze moest controleren. En of de leefbaarheid nu wel of niet is toegenomen? Er zit voor de inwoners niets anders op dan dat zelf maar uit te maken. Ook een vorm van zelfsturing.


Sinterklaas in schouwburg

Venray | Sinterklaas is weer in Venray en dit jaar komt hij ook naar Schouwburg Venray om de kinderen van Venray blij te maken.

Kinderen mogen voor maandag 3 december een eigen geknutseld en gekleurd schoentje zetten in het theater. De gevulde schoentjes mogen op de dag voor pakjesavond, dinsdag 4 december, tussen 9.00 en 19.00 uur worden opgehaald. Schouwburg Venray laat weten dat de Sint en zijn pieten het mooiste schoentje belonen met een extra verrassing.

De Sint is op de dag voor pakjesavond niet aanwezig bij Schouwburg Venray, maar komt op woensdag 28 november met de voorstelling De Grote Sint Show! Deze voorstelling is te zien om 10.30 uur en om 13.15 uur.