Afbeelding
Foto:

VVD verricht zelf onderzoek naar de knip van Venray

VENRAY | Hoe staat de gemeente Venray er financieel eigenlijk precies voor? De VVD weet het niet, zag onlangs een motie om daar onderzoek naar te doen sneuvelen en neemt daarom nu het heft in eigen handen. De oppositiepartij gaat eigenhandig de gratis standaardtest van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) uitvoeren. Om vrij eenvoudig na te gaan hoe de financiële situatie van Venray nu werkelijk is.


Door Henk Baltussen

De liberalen zeggen, bij monde van steunfractielid Willem de Schryver, dat de begroting moeilijke leesbaar is, er veel open eindjes zijn en het onduidelijk is hoe Venray de klappen op kan vangen bij financiële tegenslag. Daarom vraagt de VVD zich hardop af, hoe gezond het huishoudboekje van Venray nu echt is. Eén keer per vier jaar kijkt de provincie mee over de schouders van het college in Venray naar de financiën. Volgens het college is dit voldoende. Volgens de VVD in Venray niet.

"Het is onverantwoord om te wachten op eventueel verscherpt toezicht, je moet het zien te voorkomen", geeft De Schryver aan. Hij snapt niet waarom het college en de gemeenteraad niet akkoord gingen met de VNG-test, waar de VVD onlangs tijdens de algemene beschouwingen in een motie op aandrong.

De motie werd zelfs door geen enkele andere partij mede ondersteund. Deze door de VNG ontwikkelde test brengt in beeld of de gemeenteschuld niet te hoog oploopt bij economisch zwaar weer en de inkomsten en uitgaven tegenvallen.

Het betreft hier volgens De Schryver geen moeilijke politiek geladen keuzes, maar enkel de vraag aan het college om wat meer duidelijkheid te verschaffen over hoe er omgegaan wordt met het geld van alle inwoners van Venray. In de gemeenteraad heeft de VVD vragen gesteld over de gemeentefinanciën. De VVD ziet in de programmabegroting van Venray voor de komende vier jaar veel vraagtekens. De Schryver: "Ambitieniveaus zijn niet overal helder en voor miljoenen euro's is nog geen duidelijke bestemming."

'Niet wegkijken nu zoveel zaken onduidelijk zijn'

Dat het college de controle van de provincie (eens in de vier jaar) voldoende vindt, is voor De Schryver onbegrijpelijk. "Het gaat in Venray over een begroting van 120 tot 130 miljoen euro. En er wordt tijdens de algemene beschouwingen nauwelijks over geld gesproken. Een keer kwam een vraag voorbij over een post van 130.000 euro in verband met het stijgen van fte's. Het college kon het antwoord niet geven. Echte analyses ontbreken. Dat een bedrijf twee keer per jaar de zaak controleert is normaal, soms gebeurt dat elke dag.

In Venray blijkt het budget van de jeugdzorg al twee jaar met enkele miljoenen te worden overschreden. Geen probleem blijkbaar, want de tekorten worden naar verluidt opgevangen met wmo-overschotten. Hoe kan zoiets, vraagt de VVD zich dan af. Krijgt de wmo dan veel te veel geld? VVD Venray wil best enige mate van vertrouwen geven aan het college, maar vindt het onverantwoord om weg te kijken nu er zoveel zaken niet duidelijk zijn."


OPINIE Henk Baltussen

De VVD heeft het grootste gelijk van de wereld

VENRAY | Hoe staat de gemeente Venray er financieel eigenlijk precies voor? Dat is ook de eerste regel van het stuk hierboven. VVD Venray kan er geen afdoende antwoord op geven en gaat zelf op onderzoek uit. Al eerder liet VVD-fractieleider Harrie van Oosterhout doorschemeren de financiële begroting voor de komende vier jaar een onleesbaar te stuk te vinden met een wirwar aan cijfers en getallen, waar moeilijk chocola van is te maken. Hij heeft met zijn manschappen het grootste gelijk van de wereld om daarin helderheid te krijgen.


Door Henk Baltussen


Dat alleen de VVD geen touw kan vastknopen aan die cijferbrij, in een begroting met onversneden ambtelijke en financiële jargons en vaktaal, is niet aannemelijk. Het kan bijna niet anders dat ook andere fracties naar adem moeten happen bij het lezen van de programmabegroting met de titel Een gezonde toekomst voor Venray. Hierin duizelt het van de financiële kolommen voor getallen en zo'n 250 afkortingen die achter in de begroting op anderhalf A-viertje worden uitgelegd.

Wie een vakantie besteedt aan het doorworstelen van de 200 pagina's, is waarschijnlijk daarna weer aan vakantie toe. Tijdens de laatste algemene beschouwingen lag er plots een uittreksel van de begroting op tafel in placemat-formaat. Leuk bedacht, maar het blijft onbegrijpelijk.

Terug naar de VVD, die zich dus blijkbaar als enige zorgen maakt over de financiële huishouding van Venray en over de manier van rapporteren daarover. De andere zeven fracties verwierpen immers een motie waarin de VVD oproept simpel te checken hoe het staat met de financiële gezondheid van Venray.

Alleen de VVD maakt zich zorgen


De zeven hebben waarschijnlijk evenmin financiële experts van formaat in huis die een dergelijke begroting kunnen ontleden en uitleggen in begrijpelijke (cijfer)taal. Alhoewel, de laatste begrotingsbehandeling doet dus anders vermoeden, toen de zeven de VVD in de kou liet staan.

En daarbij ook de inwoners van Venray die recht hebben op heldere taal. Het zijn immers hun centen waarmee de gemeentebestuurders goochelen. Dat de VVD nu zelf de financiële huishouding van Venray fileert, is prijzenswaardig. Tikkeltje jammer dat de VVD uiteindelijk toch 'ja' zei tegen de begroting, die ze niet snapt. Met 'nee' had ze een statement kunnen maken.

Het college voor het hoofd stoten is voor de liberalen kennelijk nog een brug te ver.