Jessie Raateland verzorgt zondag een huiskamerconcert in Venlo.
Jessie Raateland verzorgt zondag een huiskamerconcert in Venlo. Foto: eigen foto

"Het is een uitdaging"

Venray | Wat is nu echt de mooiste manier om een artiest te zien spelen? Als je er letterlijk bovenop zit toch? Op zondag 25 november kan dat. Dan stellen veertien bewoners van een pand in de Venlose binnenstad hun huiskamer open tijdens @oost west. Naast lokale artiesten als Baer Traa en Jelske treden ook zangdocente Auke Classens en haar leerlinge Jessie Raateland, beiden uit Venray, op.

Door Henk Lammen

Pak de fiets of loop van huiskamer naar huiskamer op zoek naar spannende muziek en een kijkje in deze huizen. De middag duurt van 13.00 tot 18.00 en is helemaal gratis. Oost West is een project van Poppodium Grenswerk en Kunstencentrum Venlo. Het is een winters festival, verdeeld over verschillende huiskamers geconcentreerd in één wijk in Venlo. Een festival waar talentontwikkeling én ontmoeting tussen artiesten, publiek en gezinnen die hun huiskamer te beschikking stellen centraal staat. Jessie Raateland gaat in Venlo eigen nummers ten gehore brengen. Bij sommige nummers zingt Auke Classens de tweede stem, omgekeerd gebeurt hetzelfde. "Bij liedjes die ik zelf zing, zal ik mezelf begeleiden op gitaar of toetsen." Samen met haar zanglerares op het podium staan, is voor Jessie een eer. "Auke was gevraagd voor dit festival, met de vraag of ze een van haar studenten mee wou nemen. Een student die zelf ook schrijft. Zo kwam ze bij mij terecht en ik voel me hartstikke vereerd dat ze mij hiervoor vraagt en ben haar daar ook heel erg dankbaar voor. Ook leuk natuurlijk. Auke is een fijne zangdocente en ze stimuleert mij heel erg om bezig te zijn met eigen muziek. Ik heb heel veel aan de lessen die ze mij leert en ze is gewoon een superleuk persoon." Oost West wil graag publiek op een intieme manier laten kennis maken met muziek uit de regio. In iedere huiskamer wordt een ervaren artiest geprogrammeerd, die een jong talent onder zijn of haar hoede neemt. Een intiem optreden voor een handvol mensen in een pand aan Maasschriksel 46. Het schrikt de talentvolle zangeres niet af. "Ik vind dat juist een uitdaging. Intiem vind ik vaak spannender omdat je dan direct de reactie van de mensen ziet. In een grote zaal, met de spotlight op je gezicht, zie je de reacties van het publiek niet. Ik ben er benieuwd hoe dat bevalt en hoe de reacties de rest van ons optreden zullen beïnvloeden. Dus ik vind het spannend maar kijk er wel erg naar uit!"

De 21-jarige zangeres uit Venray zingt eigen nummers, waaronder Zinkend schip en Echt Niet. Ook speelt ze Engelstalige nummers zoals The Distance. Samen met Auke is ze drie keer een half uur te beluisteren, om 13.00, 14.30 en 16.00 uur. Voor haar hebben de nummers een diepere betekenis, soms ook biografisch. Ze pakt haar gitaar en speelt en zingt de eerste regels van Zinkend Schip. "Het gaat over een relatie waarbij twee mensen maar blijven proberen om er samen uit te komen maar niet beseffen dat het tijd is om er een punt achter te zetten. Dit heb ik zelf ook een keer zo meegemaakt. Het is dan zo'n gewenning om samen te zijn maar je beseft niet dat je gewoon uit elkaar bent gegroeid. Maar wel kun je beiden met een fijn gevoel terugkijken naar de mooie tijd die je samen hebt gehad." The Distance gaat over een lange afstandsrelatie. "Waarbij je zo graag bij elkaar wilt zijn, maar de afstand dat tegen houdt. Ook dit heb ik zelf meegemaakt. Dit liedje heb ik al geschreven in 2012 maar door de jaren heen er nog wat aanpassingen en verbeteringen aan gedaan." Muzikale voorbeelden heeft Jessie niet echt. "Ik ben wel fan van bepaalde muzikanten, onder wie Douwe Bob, John Mayer, The Common Linnets en Norah Jones. Het is niet perse zo dat je hen terug hoort in de muziek die ik zelf schrijf." Beroemd worden of zelf ooit nog een keer schitteren op een groot podium houdt haar niet echt bezig. "Ik weet niet of ik dat voor me zie en of het gaat gebeuren. Het is niet dat ik beroemd wil worden maar ik zou het enorm leuk vinden om veel te blijven optreden, ongeacht of dat op een groot podium is of in een kleine setting. Het belangrijkste is dat ik muziek kan blijven maken. Ik ben aan het sparen om opnamen te kunnen maken en mijn eigen muziek uit te brengen op spotify. Ik zal altijd met liefde muziek blijven maken en het ook gebruiken als uitlaatklep. Zowel positief als negatief."