Meer driewielers en scootmobielen

VENRAY | De aanvragen voor scootmobielen en driewielfietsen stijgen de laatste jaren flink. In het kader van de WMO geeft de gemeente Venray deze vervoermiddelen (ook onder meer rolstoelen) in bruikleen aan inwoners met een beperking. Vorig jaar betekende dat een overschrijding van 180.000 euro van het beschikbare budget. Die trend zet zich in dit jaar door. Het college wil voor dit jaar en 2019 in totaal 200.000 euro extra om de vervoermiddelen aan te kunnen schaffen.

Door Henk Baltussen

Werden in 2016 nog 91 scootmobielen en 24 driewielfietsen aangevraagd, vorig jaar waren er dat respectievelijk 130 en 32. Voor dit jaar staat de teller, met nog drie maanden te gaan, op 85 en 25.
Jaarlijks heeft de gemeente Venray 300.000 euro ter beschikking om deze vervoermiddelen aan te schaffen en oud spul op te knappen voor hergebruik. Dat bedrag wordt nu dus voor dit en volgend jaar opgehoogd naar 400.000 euro. Een ander extra kostenaspect is dat inwoners langer gebruik blijven maken van de voorzieningen. Daardoor daalt de omloopsnelheid, raakte het depot leeg en moeten eerder nieuwe vervoermiddelen worden aangeschaft.
B en W wil het gebruik van deze voorzieningen en dus de kosten terug gaan dringen. Een mogelijkheid volgens het college is te gaan werken met een scootmobielpool per zorgcomplex, in plaats van elke bewoner een eigen scooter. In het verlengde hiervan vragen B en W zich af of aanvragers de vervoermiddelen zelf niet moeten gaan betalen. B en W: 'Scootmobielen en driewielfietsen worden inmiddels als algemeen gebruikelijk gezien en worden er niet duurder op. Als de aanvragers geen beperking hadden gehad, zouden ze waarschijnlijk een fiets of auto hebben aangeschaft'. Ook ziet het college (gezonde) ouderen massaal op elektrische fietsen rondrijden. De prijsverschillen tussen scootmobielen en e-bikes zijn volgens B en W inmiddels minimaal.