Wegen aan gort door bijzondere afspraak

VENRAY | Champignonbedrijf Sikes en mestverwerker Merensteyn maakten enkele jaren terug de afspraak, dat op vrijdag geen mestvervoer langs Sikes zou plaatsvinden als de champignoncellen worden gevuld. Daardoor is vooral de Jaegerhofweg in Veulen overbelast geraakt door omrijdend vrachtverkeer. De dorpsraad is dit zat en trekt met een brief aan de bel bij de gemeente Venray. De twee bedrijven zijn ook niet blij met de situatie.

Door Henk Baltussen

De bijzondere afspraak tussen de twee bedrijven kwam tot stand na mediation en tussenkomst van de rechter. In de praktijk komt het erop neer dat op vrijdag op een deel van de Steegse Peelweg, het traject tussen Sikes en Merensteyn, geen vrachtverkeer met mest voor Merensteyn mogelijk is. Het mestvervoer blijkt meer en meer over de kleinere wegen plaats te vinden. Theo Mulders van Dorpsraad Veulen luidt daarover de noodklok. "Vooral de Jaegerhofweg wordt steeds zwaarder belast. de hele weg wordt kapotgereden. Daarbij wordt het er ook niet veiliger op. Het is toch van de gekke dat de Steegse Peelweg destijds is verbreed om het toenemende vrachtverkeer beter te kunnen verwerken, en op vrijdag deels wordt afgesloten. Nu Merensteyn en Sikes willen gaan uitbreiden, wordt het er allemaal niet beter op. Wij gaan als dorpsraad hierover met een brief bij de gemeente en bij de twee bedrijven met aan de bel trekken." De intentie van de brief wordt om de 'vrijdagafspraak' tussen Sikes en Merensteyn te schrappen of de Jaegershofweg voor vrachtverkeer af te sluiten.
Gerard Sikes, directeur van het champignonbedrijf, stelt dat de afspraken via de rechter tot stand zijn gekomen. "De gemaakte afspraken liggen bij de gemeente Venray vast. Maar we moeten die maatregelen wel treffen omdat champignons gevoelig zijn voor ziekten. En het wordt hier steeds drukker. Zeker nu Merensteyn mag uitbreiden. De afspraak is destijds met de buurt gemaakt. Merensteyn zou op andere tijden dan vrijdag het mestvervoer regelen. Of dat goed gaat? Laat ik het zo zeggen: ik moet ze er regelmatig aan herinneren. Voor het belang van iedereen moet er zo snel mogelijk een ontsluiting naar de Midden-Peelweg komen."
Bas van den Bergh, manager van mestverwerker Merensteyn, weet dat er jaren geleden na mediation een afspraak is gemaakt met Sikes. "Maar dat was voor mijn tijd. Naar schatting draait nog geen kwart van het verkeer dat over de Steegse Peelweg komt, af bij Merensteyn. Ik plan op vrijdag zo min mogelijk transporten in. En wat er komt, rijdt niet langs Sikes. Dat dat soms toch gebeurt, is niet altijd te voorkomen."