De Langstraat in Venray
De Langstraat in Venray Oude foto

De Langstraat Venray

Venray | Aan het begin van onze jaartelling bestonden er al grote wegen.

Deze waren overwegend aangelegd door de Romeinen. De oudste straatnamen zijn spontaan ontstaan. Ze veranderden soms ook spontaan van naam, bijvoorbeeld omdat de situatie op grond waarvan de straatnaam ontstaan was, gewijzigd werd. Soms kwam naamsverandering ook door verbastering van namen. Overal waar mensen wonen en zich verplaatsen, ontstaan straatnamen. Het is namelijk gemakkelijker om een straat of de plek waar een huis staat een naam te geven, dan elke keer met een uitgebreide omschrijving uit te leggen waar iemand woont. In de Middeleeuwen gingen de mensen de beschrijvingen steeds korter maken. De straatnamen uit die tijd hebben dan ook vaak een logisch verband met de omgeving. Soms werd een straat naar een eigenschap genoemd, bijvoorbeeld de lengte (Langstraat; Langeweg).

Op deze foto staat de fotograaf met de camera richting het noorden. Rechts zien we de gevel van boerderij Den Hoebert. Deze was gelegen aan de Langstraat, waar nu de rotonde met de Westsingel is. De boerderij werd ook wel 'Op den Hoppert', 'Op den Houbert', 'Huybert' en als laatste 'Boerderij Drabbels' genoemd. In vroegere jaren was er tevens een bierbrouwerij gevestigd. Deze is in 1974 gesloopt.

Het pand vooraan links, waar de melkbussen aan de straat staan, is thans Langstraat 96. Daar woonde in die tijd het gezin van de in Oostrum geboren Michaël Vullings en Petronella Vullings-Van Oorschot. Michaël was smid van beroep. Daarnaast, waar nu de fietsenwinkel van Paul van Raaij is gevestigd, woonde het gezin van Gerard Custers. Hij was eveneens smid en woonde er met twee zonen uit zijn eerste huwelijk, zijn tweede echtgenote en een dochter uit het tweede huwelijk. De lindebomen die de prachtige laan vormden, moesten in 1957 verdwijnen.
Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray