Lizzy Pijpers met haar onafscheidelijke maatje Bennie.
Lizzy Pijpers met haar onafscheidelijke maatje Bennie. Foto: Henk Lammen

"Australië is echt een droom"

Leunen | Lizzy Pijpers (23) uit Leunen loopt stage in een centrum voor kankeronderzoek in Melbourne (Australië). De feestdagen viert ze thuis met haar familie en vriend Harvey om begin januari (definitief) terug te keren naar Down Under. "Maar eerst gaan we heerlijk genieten."

Door Henk Lammen

De vierdejaars hbo-studente Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek aan de HAN in Nijmegen is sinds enkele weken weer thuis. Het kleine hondje Bennie wijkt geen moment van haar zijde. "Ja, die heb ik enorm gemist." Natuurlijk ook haar familie, moeder Ria, zus Lucki en oma in het bijzonder. "Natuurlijk heb ik heimwee gehad", bekent ze onomwonden. "Als ik ziek was dan probeerde iedereen mij te helpen. De enige die je op dat moment wil, is toch jouw moeder." In juli 2017 vertrok Lizzy Pijpers naar Melbourne voor een stageperiode van een half jaar aan het Peter Maccallum Cancer Center, een periode die aanmerkelijk langer duurt. "Kankeronderzoek staat in Nederland enorm hoog aangeschreven. Daarom wilde ik stage lopen in een instelling of ziekenhuis waar ik veel zou kunnen leren. Australië is echt een droom." Het centrum in Melbourne is hypermodern en kost maar liefst een biljoen dollar, met zeven verdiepingen patiëntenzorg en onderzoek. In het kader van haar studie is ze betrokken bij een baanbrekend onderzoek om kanker te bestrijden. Ze probeert haar promotieonderzoek in eenvoudige woorden te omschrijven. "Het komt erop neer dat we bestuderen hoe tumorcellen ons immuunsysteem voor de gek houden, waardoor ons lichaam niet in staat is om kanker zelf te bestrijden. Chemo- en radiotherapie zijn heel slecht voor ons lichaam. Door de slimme kankercellen de baas te worden, moet uiteindelijk ons immuunsysteem het werk doen en zo zorgen voor genezing." De 23-jarige studente geniet met volle teugen van het leven in Australië. "Wij zijn heel direct, niet op ons mondje gevallen. De Australiër zegt heel veel sorry, wil iedereen te vriend houden. Daar moest ik wel even aan wennen, omdat ik zeg wat ik denk. Dus af en toe was het even tot tien tellen voor ik mijn mond open deed." Het leven bevalt haar prima in het immense land (20 keer de omvang van Nederland) en toch maar ruim 24 miljoen inwoners. "Ik heb er alles wat ik maar kan wensen binnen twee, drie uur rijden. Stranden, ongerepte natuur, een ski-resort en een miljoenenstad waar altijd iets te doen is. Ik heb bovendien ook enorm veel geleerd aan de andere kant van de wereld. Je leert jezelf echt kennen. Dat is fantastisch."

Vandaag (donderdag) viert Lizzy de verjaardag van haar nieuwe vriend Harvey. Ook zal ze met hem de kerstdagen doorbrengen in Leunen. Ze leerde hem kennen op de vliegreis van Amsterdam naar Australië. De vonk sprong niet meteen over tussen haar en de 22-jarige student milieuwetenschappen in Melbourne. "Na twee weken was het wel raak. Gingen we samen uit." Vastomlijnde toekomstplannen hebben ze nog niet. "Trouwen?", lacht ze herhalend de vraag. "Nee, we hebben nog geen snode plannen. Na terugkeer in Melbourne willen we wel gaan samenwonen. Maar de rest is toekomstmuziek."