Laatste wedstrijd Jeucken op WK

Venray | Stef Jeucken heeft afgelopen weekeinde zijn laatste wedstrijd gespeeld. De Venraynaar kwam in actie op het wereldkampioenschap sambo in Boekarest en maakt noodgedwongen een einde aan zijn actieve carrière vanwege diverse blessures. Het WK zat er voor de samboka al na één ronde op.

Jeucken lootte tegen de Armeniër Arsen Ghazaryan. "Een echte medaillekandidaat. We wisten dat het zwaar zou worden", vertelt bondscoach Maykel Claassen. "Stef deed het fantastisch. Het werd een echte wedstrijd, helaas trokken we aan het kortste eind." Stoppen was voor Jeucken de enige overgebleven optie. "Zijn knieën zijn kapot. Anders kan hij dadelijk niet meer fatsoenlijk lopen als hij dertig jaar oud is. Het is helaas niet anders."

Jeucken was niet de enige samboka van het Venrayse sport- en zorgcentrum Joutou op het wereldkampioenschap. Nils Koedam uit Venray debuteerde op het wereldkampioenschap bij de senioren. Tijdens zijn eerste duel was hij te sterk voor een Russische-Canadees. In de tweede ronde moest hij zijn meerdere erkennen in een samboka uit de Dominicaanse Republiek. "Dit is een grandioos resultaat. De stap naar de senioren is altijd lastig. Dat Nils zijn eerste pot wint, is ongekend knap. Hopelijk kunnen we deze lijn doortrekken."

Marlon Boons kwam niet verder dan de tweede ronde en Sacha Gorissen moest het doen met de vijfde plek. Laatstgenoemde hoort bij de top zes van de wereld en daardoor wordt de Brabantse gesteund door NOC*NSF. Claassen hoopt met zijn pupil op plaatsing voor de Europese Spelen van 2019. "Dat is voor ons het ultieme doel. Sambo is helaas nog geen onderdeel van de Olympische Spelen, dus de Europese Spelen zijn het hoogst haalbare. We kunnen het toernooi bijna niet meer missen. Dus hopelijk gaan we komende zomer namens Team NL naar Minsk (Wit-Rusland, red)."

Jeucken laat sambo overigens niet achter zich. Hij gaat door als bondscoach van de cadetten. Met de jeugdploeg reist hij op 1 december af naar het WK in Servië. "Voor Stef is het goed dat hij zich kan richten op het volgende doel. Het afscheid als actieve speler was niet makkelijk. Hij kan de draad gelukkig snel weer oppakken."

Geluidsmeters in centrum Venray

Venray | Het Venrayse college wil permanente geluidsmeters in het centrum van Venray. Op die manier krijgen ondernemers en evenementenorganisatoren (live) toegang tot de digitale meetgegevens via hun smartphone. Op die manier kunnen ze, indien nodig, de geluidsniveaus zelf bijstellen.

De geluidsmeters zijn flexibel inzetbaar. Daar waar geluid wordt geproduceerd, kunnen de geluidsmeters worden ingezet. Tijdens de afgelopen twee kermissen in het centrum werden de geluidsmeters als proef ingezet. De meters werden toen geleend van een regiogemeente. 'De ervaringen waren positief', stelt het college. De toezichthouder heeft vanuit elke locatie toegang tot de meetgegevens en kan indien nodig bijsturen of in actie komen. Ook kan de toezichthouder actief een signaal ontvangen als het geluidsniveau wordt overschreden. De resultaten van de geluidsmeters kunnen eventueel worden ingezet bij juridische procedures.

De geluidsmeters kosten eenmalig 21.900 euro en structureel 5.960 euro per jaar. Bedragen zijn exclusief btw. De jaarlijkse kosten voor het ophangen en verwijderen van de geluidsmeters bedragen ongeveer 2.700. De inzet van de toezichthouders milieu valt binnen het reguliere werk.