Komedie Kunst en Kitsch in theater

Venray | Liz Snoijink en Raymonde de Kuyper spelen de hoofdrollen in de toneelkomedie Kunst en Kitsch.

Deze komedie met een twist is in 1987 geschreven door de gerenommeerde toneelschrijver Peter Shaffer als jubileumvoorstelling voor de Britse actrice Maggie Smith. Jon van Eerd, die het stuk met zijn productiehuis naar Nederland haalde, bewerkte het verhaal en neemt ook de regie voor zijn rekening. Kunst en Kitsch is op donderdag 23 november om 20.15 uur te zien in Schouwburg Venray.

Het verhaal gaat over Lavia, gespeeld door Liz Snoijink. Lavia is een verveelde toeristengids van een nogal saai landhuis. Om de tour wat 'kruidiger' te maken laat zij haar fantasie de vrije loop. Haar verhalen worden steeds gekker en ongeloofwaardiger, maar zijn een groot succes bij de toehoorders. Als de leiding erachter komt dat zij de geschiedenis bewust aan het vervalsen is, wordt zij ontslagen door haar werkgeefster Mieke (Raymonde de Kuyper). Na een tijd krijgt Mieke wroeging en zoekt Lavia op in haar woning. Er ontstaat een bijzondere vriendschap waarin zij wekelijks de executie van beroemde historische figuren naspelen. Op een avond loopt een onthoofdingscène zodanig uit de hand, dat Mieke zwaargewond wordt afgevoerd. Aangeklaagd voor poging tot moord en onder het toeziend oog van de advocaat (Arie Cupé) moeten Lavia en Mieke de boel weer in rechten banen zien te leiden. Hiermee worden zij verleid tot het nemen van een drastische beslissing. Informatie en kaartverkoop via www.schouwburgvenray.nl.


Week van de toegankelijkheid

Venray | Onlangs( van 1 t/m 6 oktober) werd landelijk de jaarlijkse Week van toegankelijkheid gehouden.

Dit jaar was het thema in deze week Toegankelijke recreatie en vrijetijdsbesteding voor mensen met beperkingen. Al vele jaren houdt het GehandicaptenPlatform Venray (GPV) zich bezig met de toegankelijkheid en bruikbaarheid van horecabedrijven, winkels, verenigingsgebouwen, schouwburg, openbare ruimte enz.

Bovendien zet het GPV zich de laatste jaren ook sterk in voor toegankelijke bos- en natuurterreinen door semiverharde paden aangelegd te krijgen. Zaken waarin nog veel verbeterd kan worden, zodat ook mensen met een beperking hun vrije tijd kunnen besteden op een manier die ze graag zouden willen. Om erachter te kunnen komen waar vooral bij de doelgroep zelf de voorkeur/prioriteit ligt bij vrijetijdsbesteding heeft het GPV op vrijdagavond 5 oktober (koopavond) in de winkelstraten een enquête gehouden waarbij zowel mensen zonder als mensen met beperkingen geënquêteerd werden door vrijwilligers van het GPV.

Burgemeester Hans Gilissen en wethouder Anne Thielen gingen zelf mee de straat op om het belang van deze actie van het GPV te onderstrepen. Gevraagd werd aan de passanten welke vorm van vrijetijdsbesteding hun voorkeur heeft of zou hebben als men onverhoopt toch een of meerdere beperkingen zou krijgen. Aan mensen met zichtbare beperkingen werd deze vraag vanzelfsprekend vanuit hun huidige situatie gesteld. Zo konden ze kiezen uit: bezoek horeca, bezoek bioscoop/theater e.d., winkelen, sporten al dan niet in verenigingsverband en verblijf in bos- en natuurgebied.

Ondanks dat er erg weinig winkelend publiek was, zijn er toch 192 mensen geënquêteerd. Van hen gaf 35 procent de voorkeur aan winkelen, 22 procent aan het bezoeken van de horeca, 20 procent aan recreatie in de natuur en sporten scoorde 17 procent. Winkelen en bezoek horeca scoren dus nagenoeg hetzelfde. Bioscoop- schouwburgbezoek scoorde slechts 6 procent. Of de grote voorkeur voor winkelen te maken heeft met enquêteren van meer dames dan mannen is onbekend.

Wél blijkt uit enquête dat bij mensen met ogenschijnlijk geen beperkingen, winkelen in alle leeftijdscategorieën tot 60 jaar boven aan de lijst staat en bij mensen met beperkingen vooral in de leeftijdsgroep tussen 50 en 60 jaar. De horeca scoort vooral bij de eerste categorie in de leeftijdsgroep tussen 50 en 60 jaar en bij de tweede categorie in de leeftijdsgroep tussen 40 en 50 jaar.

Sporten en recreatie in de natuur heeft vooral de voorkeur bij de mensen beneden de 30 jaar waarbij ook de eerste categorie mensen tussen 40 en 50 jaar verblijf in de natuur zeer waarderen. De voorzichtige conclusie die het GPV zou kunnen trekken uit de enquête is dat er nog het nodige kan en moet worden gedaan om de toegankelijkheid voor mensen met beperkingen op vele fronten bevorderd en actueel moet worden gehouden. 'Door de actieve medewerking van de burgemeester en de wethouder aan de enquête trekken we de conclusie dat ook de gemeente dit belangrijk vindt. Toegankelijkheid en bruikbaarheid van winkels, horeca en natuurgebieden staan daarbij bovenaan het verlanglijstje.

'Streng optreden tegen fietsers Grotestraat'

Tijdens de enquête kwam nog een interessant gegeven naar voren: in een tijdsbestek van een half uur werden ongeveer twintig fietsers waargenomen in de Grotestraat, waarbij voetgangers soms moesten wijken voor de fietsers. Het GPV is van mening dat hiertegen streng moet worden opgetreden'.