De huidige in- en uitgang voor vrachtwagens wordt verplaatst naar de andere kant van het Havens-terrein.
De huidige in- en uitgang voor vrachtwagens wordt verplaatst naar de andere kant van het Havens-terrein. Foto: Henk Lammen

Opstand tegen fabriek Havens

MAASHEES | Omwonenden van Havens in Maashees stappen naar de rechter om de bouwplannen van de voerproducent aan de kaak te stellen. Ze vrezen meer geluid, stof, stank en vrachtwagens in het dorp. En ze vinden het een slecht plan dat het beeldbepalende gebouw zwart wordt. Havens-directeur Han Kaanen zegt dat de productie niet wordt verhoogd, het een interne herinrichting betreft die al zes jaar bekend is.


Door Henk Baltussen


In 2012 kreeg Havens van de gemeente Boxmeer een vergunning om het terrein anders in te richten. En ook om aan de zuidkant van het bedrijf (de Geijsterse kant) een in- en uitgang voor vrachtwagens te realiseren. Op het terrein komen meer silo's die 53 meter hoog worden, elf meter hoger dan de hoogste silo nu is. Tevens wordt op het terrein een grote loods met asbest gesloopt. In de zomer van dit jaar werden op het fabrieksterrein werkzaamheden werden verricht die met hevige trillingen gepaard gingen. En woordvoerder van de buurt, die anoniem wil blijven (naam bij de redactie bekend), kreeg van Havens te horen dat het werk een dag of twee ging duren: "Het duurde tot oktober. We vroegen de vergunningen op. Toen werden de plannen duidelijk. We waren stomverbaasd. Waarom communiceerde Havens daarover niet met het dorp? We zijn dom gehouden. Gelukkig hebben we nog net voordat de termijn van de vergunningaanvraag verliep kunnen reageren."

Han Kaanen: 'Er staat nergens dat de silo's zwart worden'

Volgens Kaanen betreft het kleine aanpassingen van de vergunning uit 2012. Niet de gemeente, maar de provincie verleent die vergunning.
Buurtwoordvoerder: "Alles was op Brabant.nl terug te vinden en niet in de gemeenteberichten in het weekblad. Wie kijkt er op Brabant.nl? We zijn ook nooit door de gemeente geïnformeerd. Ze weten natuurlijk wat Havens gaat doen. We willen van de wethouder zelf horen waarom wij van niets wisten. Vorige week heeft de advocaat onze zaak aanhangig gemaakt. We denken sterk te staan, omdat de mate van overlast veel groter is dan in de vergunning staat omschreven. Ook worden de silo's die nu wit zijn, zwart. Kun je je voorstellen als je vanaf Geijsteren of Venray naar Maashees rijdt wat je dan te zien krijgt? Dat hopen we in elk geval tegen te houden. Dat zal met de andere plannen waarschijnlijk niet meer lukken."
Dat pas zes jaar na de vergunningverlening met het werk wordt begonnen, heeft volgens Kaanen te maken met de kosten. "Ook wilden we de fabriek eerst moderniseren en het productiewerk verplaatsen en dan pas aan de buitenkant aan de slag gaan. Met een andere in- en uitgang wordt de overlast en verkeersveiligheid in Maashees verbeterd. Het dorp weet van de plannen. Want in 2012 zijn er nog zienswijzen ingediend. En of de silo's zwart worden? Ik zou heel graag willen weten waar in de vergunningen dat staat." De provincie heeft mediation geregeld tussen omwonenden en Havens. Op 4 december is er een eerste gesprek. Kaanen: "Om de scherpe kantjes eraf te halen."