Supermarktketens blijven in beweging

Venray | De supermarktcarrousel draait in Venray op volle toeren. Zo werd onder meer onlangs de Emté op De Bleek omgeturnd tot Jumbo en voor de Aldi wordt nog een geschikte nieuwbouwlocatie gezocht.

Aldi heeft in 2017 al de voormalige Dr. Poelsschool aangewezen als voorkeurslocatie. De locatie van de voormalige basisschool de Toverbal werd destijds als alternatieve locatie genoemd. De gemeenteraad van Venray weest beide locaties aan als voorlopige voorkeurslocaties. Beide plekken worden verder onderzocht en dan wordt onder meer gekeken naar verkeersafwikkeling, parkeren, laden en lossen, stedenbouwkundige inpassing en financiële gevolgen. Ook wordt het gesprek met de buurt aangegaan. Inmiddels zijn er verkeersonderzoeken uitgevoerd en zijn de buurten bijgepraat over de ontwikkelingen. Momenteel wordt er nog gesproken over de financiële gevolgen. Stichting Venray Monumentaal (SVM) heeft echter voor een nieuwe wending in het proces gezorgd. SVM heeft het verzoek ingediend om de Dr. Poelsschool aan te merken als gemeentelijk monument uit de wederopstandingsperiode. "Deze periode is door ons nog onvoldoende in beeld gebracht, waardoor het lastig is te beoordelen welke gebouwen het wel en niet waar zijn om te behouden", zegt wethouder Jan Loonen. Momenteel wordt onderzocht of het gebouw behouden moet blijven. Dat onderzoek neemt twee tot drie maanden in beslag. Daarna wordt definitief een besluit genomen over de de voorkeurslocatie voor Aldi. Dat besluit valt begin 2019 te verwachten. De tijdelijke vestiging van Aldi aan D'n Herk wordt tot 1 januari 2020 verlengd. Zolang de nieuwbouw van het winkelcentrum in Brukske nog niet is opgeleverd, is het volgens de gemeente voor de bewoners van het westelijk gedeelte van Venray wenselijk om een discounter dicht in de buurt te hebben.

Jumbo is ontwikkelaar voor het nieuwe winkelcentrum in de wijk. Begin 2019 wordt de bouw gestart. De geplande oplevering is in 2020. Naast Jumbo zal ook Lidl zich in het winkelcentrum vestigen. Jumbo heeft momenteel drie vestigingen in de Venrayse kern. Dat aantal is volgens de gemeente geen probleem.

Ook de Plus mengt zich in de carrousel. Plus Guido van Dijck heeft onlangs een verzoek ingediend om een tweede filiaal te bouwen in de wijk Brabander, op de hoek van de Tureluur en Venraysbroek. Dat verzoek is door de gemeente afgewezen. Wel wordt er met de supermarktketen over alternatieven gesproken. Er wordt dan ook gedacht aan De Toverbal. "Wellicht is er ruimte voor zowel een Aldi als een Plus. We houden voorlopig de verschillende opties open", besluit Loonen.