Deken Smeets opgenomen in orde

Venray | Deken Harrie Smeets is bij zijn afscheid benoemd tot lid in de Orde van Sint Jan.

De orde is verbonden aan de schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray. Na Loek Nelissen senior (+), Paula Defesche-Derks en Wim Bloemen (+) is Smeets de vierde persoon die deze orde mag dragen. Voor zijn verdiensten speldde koning Jarno Lamers hem deze onderscheiding op tijdens de afscheidsreceptie in Anno'54.

In 2004 kwam deken Smeets naar Venray toe en vanaf het eerste moment was er een klik tussen de schutterij en de deken. Smeets was geen onbekende binnen het schutters- en gildewezen, omdat zijn peetoom keizer was van een andere schutterij. Een jarenlange samenwerking begon en vele activiteiten werden samen op touw gezet, zoals het inzegenen van de kermisattracties, het opnieuw laten trekken van de sacramentsprocessie en de lichtprocessie naar de Lourdesgrot, de jaarlijkse jubilarishuldiging aan het eigen Sint Jansaltaar in de kerk tot het inzegen van de kerststal en de ijsbaan. Smeets was ook de persoon bij wie de leden van de schutterij naartoe konden gaan bij problemen, om te praten over de gezondheid en om kracht en genezing te vragen.

De schutterij neemt op zaterdag 8 december afscheid van haar gildepriester, die als bisschop echter aan Venray verbonden blijft door de opname en de eerdere toekenning van het ereburgerschap door de gemeenteraad van Venray. Overigens is de bisschop op zondag 20 januari weer terug in de Grote Kerk voor de investituur van de Orde van de Rode Leeuw van Limburg en de Heilige Sebastianus.

Huisvesting arbeidsmigranten per geval bekijken

Venray | De gemeente Venray trekt de oude regels over huisvesting van arbeidsmigranten in. Het college van B en W vindt de regels uit 2013 niet meer van deze tijd.

Tot het moment dat er nieuw beleid is gemaakt in de regio bekijkt de gemeente per geval of het wenselijk is om arbeidsmigranten op een bepaalde plek te huisvesten. "We hebben geleerd van eerdere procedures en we willen als gemeente altijd meedenken", stelt het college. Burgemeester Hans Gilissen: "Arbeidsmigranten houden onze economie voor een deel draaiende. We kunnen ze niet in oude caravans stoppen. Er moeten goede oplossingen gezocht worden voor de huisvesting." Het huidige beleid bood onvoldoende ruimte voor flexibiliteit. Nu wil de gemeente per individueel geval bekijken wat wenselijk is voor de situatie. Regels zoals opgesteld in het provinciale beleid en die in de bestemmingsplannen zijn vastgelegd blijven van toepassing.

Ritprijzen kermis Venray omhoog

Venray | De ritprijzen van de kermis in het Venrayse centrum worden verhoogd. Voor grootvermaak kost een rit in 2019 maximaal 2,50 (voorheen 2,30 euro) en kindervermaak gaat maximaal 2 euro (voorheen 1,50 euro) kosten.

De verhuurvoorwaarden Kermis Venray Centrum werden in 2013 voor het laatst geactualiseerd. De kermisbonden gaven bij de gemeente aan dat het huidige ritprijzenstelsel niet meer reƫel was ten opzichte van het kostenplaatje. Landelijk zijn ook de brandveiligheidseisen aangepast. Deze regels zijn ook meegenomen in de nieuwe kermisverhuurvoorwaarden.