Pleinfeest met Venrayse inbreng wil op herhaling

OVERLOON | Het tweede carnavalsfeest Vör de Kerk op 't Plein in Overloon was zondag volgens de organisatie met 2.100 bezoekers een doorslaand succes. Ook veel Limburgse carnavalsvierders waren op het pleinfeest afgekomen om op de elfde van de elfde de start van het carnavalsseizoen in te luiden. Volgend jaar, als 11 november op maandag valt, moet er een derde editie volgen. "Begin december weten we dat definitief", zegt Wim von der Heide van de organisatie.


Door Henk Baltussen

Vör de Kerk op 't Plein is een samenwerkingsverband tussen de Overloonse carnavalsvereniging De Huibuuke, dorpshuis De Pit en de plaatselijke horeca. Op het eerste pleinfeest kwamen vorig jaar zo´n duizenden feestvierders af. De verdubbeling van het aantal bezoekers ten opzichte van vorig jaar, ziet Von der Heide als een groot succes. Tevens geeft hij aan niet helemaal te zijn verrast door het succes. "Je ziet dat de grotere carnavalsevenementen steeds meer aantrekkingskracht hebben, voor jong en oud. Je moet zorgen voor een goede organisatie met topartiesten. En dan maar hopen dat het aanslaat. De vele complimenten en schouderklopjes die we kregen zeiden genoeg."
Opvallend was ook de grote toeloop van carnavalsgasten uit Limburg. "Uit Leunen, Heide, Venray en Merselo waren veel feestvierders naar hier gekomen. En uit de gemeente Boxmeer. Sommigen kwamen van nog verder. We willen met het pleinfeest ook graag de verbinding zoeken. Zo hebben we goede contacten met Venray. Daar was zondag de vorstenwissel. Maar De Roojse Hofkapel was in Overloon." En die hadden het naar hun zin in Overloon, zo meldde de muziekkapel op Facebook: 'Wat was dat een superstart van de vastelaovend! Wij hebben een superfeest gehad'.
Andere artiesten in Overloon waren onder anderen Bjorn en Mieke, Hoondervel, Marleen Rutten en Pruuf Mar. Om 11.11 uur zondagmorgen opende Boxmeers burgemeester Karel van Soest het feest. Om 14.11 uur werden prins Frank (Henckens) III en zijn prinses Angela (De Kleijn) geïnstalleerd. Von der Heide: "Voor volgend jaar leggen we al artiesten vast. Daar moet je vroeg bij zijn. De horeca wil in elk geval volgend jaar weer graag meedoen. Over enkele weken is het go of no go."