Geen pannakooi, zoektocht naar plek honingboom

VEULEN | Een pannaveldje in het groene dorpshart van Veulen gaat (voorlopig) niet door en of er bomen in dat hart moeten/mogen worden gerooid wordt nog bekeken. Dat geldt ook voor een weg voor fietsers en voetgangers tussen de groenplek en woningen die met de achterkant aan het parkje grenzen. En waar moet de honingboom komen staan die de Rabobank het dorp schenkt? De dorpsraad en enkele belanghebbenden bogen zich over dat groene plein, waar Veulen omheen is gebouwd.

Door Henk Baltussen


Aanvankelijk was het de bedoeling dat de groenplek aan De Vlies plaats zou gaan maken voor woningen. Maar na veel passen en meten en enkele mislukte houtskooltekeningen werd duidelijk dat de plaats daarvoor niet geschikt is. De woningen zouden op een wel erg smalle strook grond komen en de aanwezigheid van bomen maakte de zaak nog gecompliceerder. Toen vorig jaar helder werd dat er woningen mocht gaan komen op een plek aan de rand van het dorp (bij Brugpas en Veulenseweg staan 26 woningen ingepland), werd besloten om het dorpshart opnieuw en groen in te richten. De inwoners mochten in samenspraak met de dorpsraad hiervoor ideeën aandragen. Dat plan ligt inmiddels bij de gemeente.
Maar de bouw van een pannakooi op die locatie viel niet bij iedereen in goede aarde. Daarom krijgt de gemeente binnenkort bericht dat veldje niet in te tekenen. "Jammer", vond een inwoonster die tevens aangaf dat de pannakooi in de winter ook kan worden gebruikt als schaatsbaantje. Om in geval van vorst toch een schaatsbaantje aan te leggen kon de goedkeuring wel wegdragen.

Schaatsbaantje in dorpshart blijft een mogelijkheid


Enkele bomen op het groene plein zouden voor overlast zorgen. In samenspraak met buurt en gemeente wordt naar oplossingen gezocht. Veulen zit wel wat in zijn maag met de honingboom die de Rabobank het dorp schenkt. De boom groeit snel en kan tot twintig meter hoog worden. 'Waar moeten we die boom kwijt', vroeg de dorpsraad zich af. 'Moeten we hem wel accepteren?'