Rob Arts geniet tijdens de finale van het liedjesfestival.
Rob Arts geniet tijdens de finale van het liedjesfestival. Foto: Hoedemaekers Venray

"Ik laat me verrassen"

Venray | Venraynaar Rob Arts (48) was 'gröts' (trots) toen hij eerder dit jaar tweede werd tijdens de liedjesfinale van carnavalsvereniging De Piëlhaas. Met het nummer Gröts, want dat is hij op Venray en de wijze waarop er carnaval wordt gevierd.

Door Henk Lammen

Na een zinderende finale moest hij genoegen nemen met een tweede plaats achter het duo Goedzat met het nummer Hutjemutje. Arts genoot met volle teugen, want een droom, eigenlijk begonnen als een geintje, kwam uit. Stralen op het podium van De Piëlhaas en een felbegeerd plekje op de cd. "De kick voor het optreden, de respons in de zaal. Ik dacht op dat moment alleen maar 'nu moet het gebeuren'. Als je dan uiteindelijk tweede wordt, ben je enorm blij. En trots ook." Als kleine dreumes was Rob Arts al in de ban van het carnaval. Getrouwd met Tanja en trotse vader van dochter Saar heeft het carnaval een speciaal plekje in zijn hart. Als lid van de kemissie Liedje en de Raad van Elf, hij trad toe op d'n elfde van d'n elfde 2011, heeft hij zijn sporen ook al meer dan verdiend binnen de Venrayse carnavalsvereniging. "Het loopt als een rode draad door ons leven. Je legt zoveel mooie, sociale contacten met mensen. Je bent er feitelijk het hele jaar mee bezig. De Piëlhaas heeft ons zoveel moois gegeven, dat is echt uniek."

"Ik ben trots op Venray"

De boodschap van zijn nummer Gröts is dan ook duidelijk. "Ik ben trots op Venray. Op hoe hier de vastelaovend wordt neergezet. Veel nummers worden gemaakt met een knipoog naar het LVK, ik heb er bewust voor gekozen om over en voor Venray een nummer te maken." Het idee om ooit zelf een keer een carnavalslied te maken, bestond al langer. Concreet werd het pas toen hij een eigen tekst maakte op het Duitse nummer Kölsche Jung. Hij zong het voor de grap enkele keren op een podium. Arts had duidelijk de smaak te pakken en ging er vol voor. "Het was eigenlijk een geintje, maar als ik ja zeg ga ik er ook serieus voor. Wil ik ook eerste worden op een liedjesavond." De andere kant van de medaille van de altijd goedlachse Venraynaar. Na een zoektocht naar de perfecte liedjesschrijver kwam hij uiteindelijk uit bij Roel Gommans. "Ik had zelf een tekst gemaakt, maar Roel heeft die perfect naar mijn gevoel herschreven. Daar was ik enorm blij mee." In de aanloop naar de finaleavond moest hij eerst nog een selectieronde overleven. Elf van de dertien inzendingen mochten door. "Ik werd als elfde genoemd. Toen begon ik toch wel even de rillingen te krijgen. Uiteindelijk mocht ik meedoen en was het vanaf die tijd alleen maar oefenen, oefenen en nog eens oefenen voor de grote finale."

Presentatie cd tijdens Hazepaeper

De rest is inmiddels historie. Tijdens Hazepaeper op zondag 18 november in Schouwburg Venray vindt de presentatie van de nieuwe cd plaats. Arts had het genoegen om zijn nummer al een keer te mogen horen. "Bij William (Arts, red.) thuis mochten alle artiesten hun nummer één keer horen." Bij het horen van Gröts sloeg hij van verbazing stijl achterover. "Ik was echt verbaasd, was ik dat? Het is zo mooi geworden. Prachtig."

"Het wordt vooral genieten"

Hij straalt, iets dat hij de komende maanden wel vaker zal doen. Om te beginnen zondag bij De Hazepaeper, maar ook daarna tijdens alle plichtplegingen die de artiesten van cd voor de kiezen krijgen. Als lid van de raad van elf van De Piëlhaas kan hij een en ander mooi combineren. "Het wordt echt genieten. Zingen tijdens Circus Mök, de prinsenproclamatie, de scholen- en kerkdorpentour. En natuurlijk de Roetsj, een geweldige happening in Venray. Ik laat me echt verrassen. En zal vooral genieten." Zijn pretoogjes verraden dat Rob er ontzettend veel zin in heeft. Een voorproefje was er afgelopen zondag al tijdens de start van het carnavalsseizoen. "Een prachtige dag met een fantastisch afscheid voor vorst Rob (Van Lieshout, red.). En een mooi welkom voor de nieuwe vorst (Leon Arts, red.). Beiden zijn niet met elkaar te vergelijken. Maar Leon is een goede keuze. Hij is open en spontaan, laat hem lekker zijn ding doen."