Deken Harrie Smeets  tussen de verhuisdozen: op 8 december wordt hij gewijd tot bisschop van Roermond.
Deken Harrie Smeets tussen de verhuisdozen: op 8 december wordt hij gewijd tot bisschop van Roermond. Foto: Henk Lammen

Speciale staf voor scheidend deken (Video)

Venray | Het zijn hectische dagen voor Harrie Smeets. De deken verblijft al enkele dagen tussen de verhuisdozen en verhuist nog deze week naar Roermond. In zijn nieuwe thuisstad wordt hij op 8 december gewijd tot bisschop van Roermond. "Ik neem met zeer gemengde gevoelens afscheid", vertelt Smeets afgelopen zondag na zijn laatste mis in Venray.

Na bijna 15 jaar verlaat de deken Venray. "Ik ben natuurlijk niet helemaal weg. Ik blijf bisschop van de mensen in Venray." De deken verlaat dus ook de Grote Kerk. "Ik voel me echt thuis in deze kerk. Ik denk dat ik zo'n gevoel nooit meer krijg voor een ander gebouw. Natuurlijk voelde ik me ook thuis in de andere kerken van Venray, maar bij de Grote Kerk heb ik toch een ander gevoel."

Donderdag (vandaag) staat de verhuiswagen voor de deur van de afscheidnemende deken. Met welk gevoel hij uiteindelijk de deur achter zich dichttrekt, durft hij niet te zeggen. "Dat besef komt pas later, denk ik. Hoe het definitieve afscheid voelt, durf ik dus niet te voorspellen."

Smeets verlaat Venray niet met lege handen. Bij zijn wijding ontvangt hij een gerestaureerde bisschopsstaf uit handen van het parochiebestuur St. Petrus'Banden. De staf werd op 6 januari 1932 door de Venrayse gemeenschap geschonken aan Venraynaar mgr. Verriet. Hij werd destijds in Venray tot bisschop van CuraƧao gewijd. "De bisschopsstaf wordt momenteel in Kevelaer gerestaureerd", legt Jan van Goch, bestuurslid van parochie St. Petrus'Banden, uit. Een nieuwe bisschopsstaf zou ruim zevenduizend euro kosten. "Dat past niet in het gedachtegoed van de deken. Restaureren is goedkoper en het is een bijzonder cadeau voor de toekomstige bisschop." De staf is sinds eind jaren 90 in handen van St. Petrus'Banden en was te bewonderen in een vitrine in de kerk. Smeets krijgt de staf nu in bruikleen. "Uiteindelijk keert de staf weer terug in de vitrine. We willen als parochie iets teruggeven aan deken Smeets en dat hopen we op deze manier te doen."

Wat er met de lege plek in de vitrine gaat gebeuren, durft Van Goch nog niet te zeggen. "Wellicht kunnen we het opvullen met enkele mooie foto's van de bisschopsstaf. Na de restauratie ziet die er namelijk anders uit." Onder meer het wapenschild van Verriet wordt verruild voor het wapenschild van Smeets. "In Gods naam mensen liefhebben, de leus van bisschop Smeets, wordt in het Latijn op de staf gegraveerd. De spreuk is vertaald door pater Bovendeaard. Hij is een goede vriend van Smeets. De overhandiging moet een speciaal moment worden. Zo blijft Venray toch dicht in de buurt van de bisschop."

Lees meer over deken Smeets op pagina 9 en bekijk de fotopagina op pagina 8.