Léon Aarts geeft zijn eerste speech als vorst van De Piëlhaas.
Léon Aarts geeft zijn eerste speech als vorst van De Piëlhaas. Foto: Hoedemaekers Venray

Léon Aarts nieuwe vorst (Video)

Venray | Léon Aarts is zondag in een sfeer- en bomvolle Schouwburg Venray gepresenteerd als nieuwe vorst van De Piëlhaas in Venray. Hij volgt Rob van Lieshout op, die na vijf jaar besloot te stoppen als boegbeeld van de Venrayse vastelaovend.

Door Dennis Stiphout

Het was een gezellige bedoeling afgelopen zondag in de Schouwburg Venray. De rollen waren in de theaterzaal qua indeling voor één keer omgedraaid. Het podium, waarop al het spektakel zich afspeelde, was geplaatst op de plek waar normaal de bezoekers naar een theatervoorstelling kijken, terwijl het publiek plaatsnam op de bühne.

Zo konden alle bezoekers namelijk worden gehuisvest. Animo was er immers voldoende. Wie met een kritische blik de zaal rondkeek, zag tijdens de opening van het carnavalsseizoen in Venray precies dát waar de carnaval onder andere symbool voor staat: broederlijkheid. Jong en oud, verkleed en niet verkleed: er was van alles wat op de been zondagmiddag. De middag begon met het aftreden van enkele bestuursleden en leden van de Raad van Elf. Vervolgens werd er uitgebreid stilgestaan bij het afscheid van vorst Van Lieshout. Burgemeester Hans Gilissen, die benadrukte dat de oud-vorst zijn taak op een fantastische manier heeft ingevuld, richtte zich allereerst tot Van Lieshout. De aftredend vorst kreeg door de burgemeester het Zilveren Bijtje van Venray opgespeld. Vervolgens nam Van Lieshout zelf het woord en blikte hij terug op zijn vijf jaar als vorst. Van Lieshout legde in zijn speech onder andere de relatie met de vijf prinselijke trio's waarmee hij samenwerkte. Ieder trio had voor Van Lieshout zo zijn eigen verhaal.

In zijn dankwoordje aan de vele overige betrokkenen zette Van Lieshout twee personen extra in het zonnetje: adjudant Wouter Poels en zijn echtgenote Maaike van Lieshout. Uiteraard wilden er ook veel mensen op hun beurt Van Lieshout bedanken. Dit deden ze in een filmpje, gemaakt door de Raad van Elf, waarin ze Van Lieshout samen toezongen. Daarna zette de vorst definitief zijn vorstenmuts met veren af en werd hij benoemd tot grootvorst.

Het vorstloze tijdperk duurde slechts enkele minuten. Na een filmpje waarin het genootschap van oud-vorsten liet zien dat ze een besluit hadden genomen over de nieuwe vorst, maakte Dave Cavis van de Raad van XI bekend dat Léon Aarts de komende periode vorst van De Piëlhaas is.

"Ik heb er drie nachten slecht van geslapen"


Aarts koos zijn goede kameraad Leon van der Heijden als zijn adjudant. Het leidde tot gejuich en geklap in de zaal. "Super! Die had ik even niet aan zien komen. Carnaval zit bij hem gewoon in het bloed. Een supertoffe peer, echt een hele goede keuze", aldus Linda Claessens, een van de aanwezige carnavalsvierende Venraynaren. Aarts is geen onbekende in de Venrayse vastelaovend. Hij is momenteel, samen met Jules Reivers, adjudant van prins Roel II (Gommans). Aarts, die opgroeide in Vierlingsbeek, is getrouwd met Lotte Botden. Samen hebben ze twee kinderen: Fleur (11) en Jesse (9). Léon Aarts is een vastelaovesvierder in hart en nieren. Hij presenteerde samen met Paul Rutten onder meer elf jaar de Roetsj in Venray. In het seizoen 2008-2009 vormde hij samen met Karin van Heeswijk het boerenbruidspaar van De Piëlhaas. Zijn hobby's zijn de SRV-Mannen, muziek maken en draaien, wielrennen en PSV. Hij presenteerde jarenlang onder meer de kampioensfeesten van de Eindhovense voetbalclub en is momenteel ook presentator van het Peel en Maas TV Sportgala Venray. Aarts was na afloop uiteraard dolenthousiast: "Ik heb bijna een jaar in spanning gezeten. Ik heb de activiteiten als adjudant dit jaar gewoon voor laten gaan, daarna zijn we dit traject gestart, dat is wel heel erg bijzonder. Ik heb veel steun gehad van Rob (Van Lieshout, red.), Frank (Arts, voorzitter van De Piëlhaas, red.) en Bart (Lemmen, vicevoorzitter van De Piëlhaas, red.). Het is geweldig om mee te maken. Eindelijk is het zover, ik heb er drie nachten slecht van geslapen. Ik vind het helemaal geweldig en ben er ontzettend trots op dat ik dit mag doen."