Antikraak krijgt Toverbal in beheer

VENRAY | Als het aan burgemeester en wethouders ligt krijgt de antikraak-organisatie het oude schoolgebouw van De Toverbal in beheer. Dat wil tevens zeggen dat de oude school voorlopig niet wordt gesloopt en de huidige gebruikers van het pand kunnen blijven zitten. Tenminste, als de gemeenteraad 'ja' zegt tegen het plan.

De eigenaar van het ongeveer vijftig jaar oude gebouw naast flat De Hoge Beek is nu Stichting Primair Onderwijs Venray (SPOV). SPOV gaf het gebouw in de afgelopen maanden tijdelijk in gebruik aan organisaties als JouTou, Go4It en kringloopwinkel De Ontmoeting. Stichting Kruisen en Kapellen gebruikt al vanaf 1998 de leegstaande kelder onder de gymzaal van de school. Omdat het schoolgebouw per 1 januari in handen komt van de gemeente Venray (het pand is niet meer noodzakelijk voor onderwijs), hebben B en W de keuze uit slopen of er antikraak inzetten. Ze opteren voor het laatste omdat slopen veel geld kost en de huidige gebruikers dan elders onderdak moeten gaan zoeken. Daarbij zijn er nog geen toekomstplannen met gebouw en grond, waardoor het nog enkele jaren kan duren voordat de gemeente de grond nodig kan hebben.


Omdat het college leegstand van het pand onwenselijk vindt, blijft het inzetten van antikraak in de ogen van B en W de beste oplossing. De gemeente heeft diverse panden in antikraak uitgegeven. Het is een organisatie die tevens het beheer van het betreffende gebouw overneemt van de gemeente. De opzegtermijn bedraagt één maand, zodat de gemeente op korte termijn kan beschikken over het pand. Komt antikraak in het pand, dan kunnen de huidige gebruikers blijven.