Opleidingsconcert No Limit is een van de tastbare resultaten van een jaar steunpunt FMV.
Opleidingsconcert No Limit is een van de tastbare resultaten van een jaar steunpunt FMV. Foto: Jolijn van Goch

"Er is nog een lange weg te gaan"

Venray | Vorig jaar werd een nieuw steunpunt van de Federatie van Muziekverenigingen (FMV) in het leven geroepen. De opdracht: vorm geven aan muziekonderwijs 2.0 in de gemeente Venray.

Door Henk Lammen

Een eerste, voorzichtige conclusie na een jaar functioneren. "We merken dat onze inspanningen gewaardeerd worden, maar hebben nog een lange weg te gaan", aldus Marloes Kempkens van Cultura Venray en muziekdocent Geert Jacobs. Tientallen jaren werd binnen het Hafa muziekonderwijs les gegeven aan tienduizenden kinderen in de gemeente. In Kunstencentrum Jerusalem maakten jaarlijks 150 tot 200 leerlingen kennis met alle instrumenten van harmonieën en fanfares. Nadat de stekker van Jerusalem eruit werd getrokken, was de grote vraag hoe nu verder? "Je merkte aan alles dat iedereen in die eerste maanden zoekende was. In het verleden was alles geregeld voor wat betreft opleidingen. Nu bleek opeens dat niet alles vanzelfsprekend is. In de eerste maanden moesten we de mensen binnen de verenigingen echt achter de vodden zitten. Doordringen van het feit dat we samen verder moesten. Dat besef was er, maar had wel tijd nodig", kijkt Geert Jacobs terug op de roerige beginmaanden. De inspanningen van het steunpunt leverde ook concrete resultaten op. In het voorjaar van 2018 werd opleidingsconcert No Limit opgericht. Vijf orkesten uit Castenray, Oirlo, Oostrum, Leunen en Venray bundelden de krachten en gaven het orkest gestalte. "Een heel mooi initiatief waardoor kinderen van verschillende orkesten uit de gemeente samen kunnen musiceren. En een opleiding van een goed niveau krijgen", juicht Marloes Kempkens het initiatief toe.

"De betreffende verenigingen hadden moeite om zorg te dragen voor een gedegen opleiding. Door samen te werken, profiteert iedereen. We hebben als steunpunt dit nieuw project dan ook volledig ondersteund. En de orkesten gestimuleerd door te zetten." Jacobs en Kempkens waken er voor dat het steunpunt op zijn lauweren gaat rusten. "Stilstand is achteruitgang. We gaan de ontwikkeling van het steunpunt in het afgelopen jaar gedegen evalueren. Wat is goed gegaan, wat is voor verbetering vatbaar en moet worden bijgesteld. Zo kijken kritisch naar de muziekrapporten die twee keer per jaar worden opgesteld, maar ook hoe de examens zijn verlopen. Zo zijn we van plan om voor die examens externe examinatoren binnen te halen. Mensen van naam die de kinderen gaan beoordelen." Een ander punt van aandacht is de werving van nieuwe leden. "We moeten samen met de verenigingen gaan nadenken hoe we de jeugd binnen kunnen halen. Samen nieuwe frisse ideeën en initiatieven ontplooien om met name jeugdleden te werven. Ledenwerving is echt een zorgenkindje. Hoe krijg je ouders zo ver dat hun kinderen muziek gaan maken." Ook de financiële situatie van verenigingen en de kosten van muziekonderwijs blijven een belangrijk agendapunt. "Als steunpunt krijgen we nu nog subsidie. Onze taak is de gemeente te laten zien hoe belangrijk muziekonderwijs voor kinderen is. En de taak die wij als steunpunt daarin vervullen door met alle partijen samen te werken."