Lezing over briefprenten

De Geschied- en Oudheidkundige Kring Venray e.o. houdt op maandag 19 november vanaf 19.30 uur een lezing in De Borggraaf aan het Mgr. Goumansplein in Venray. De lezing wordt gegeven door Will Steeghs en heeft als titel Venrayse prentbriefkaarten vertellen ons hun geschiedenis.

Will Steeghs is prentbriefkaartenverzamelaar van Venlo en omgeving. Hij heeft ook onderzoek gedaan naar regionale uitgevers in Venlo en heeft daar ook meerdere malen over gepubliceerd. Hij verzamelt al meer dan veertig jaar prentbriefkaarten.

De geschiedenis van de prentbriefkaarten in Venray is een nog niet ontgonnen gebied. De achtergrondkennis over (uitgevers en producenten van) prentbriefkaarten kan een prima hulpmiddel zijn bij het dateren van opnames. Voeg daarbij de gebouwen waarvan het bouwjaar bekend is, dan kan dit leiden tot vele goede dateringen.

In vogelvlucht behandelt Steeghs de ontwikkeling van prentbriefkaarten die vanaf 1 april 1892 officieel werden toegelaten in Nederland. Voornamelijk aan de hand van Venrayse prentbriefkaarten worden ontwikkelingen en informatie op deze kaarten behandeld met voorbeelden. Verder worden een aantal Venrayse uitgevers onder de loep genomen, gevolgd door een aantal landelijke uitgevers. Alles wordt toegelicht met behulp van Venrayse prentbriefkaarten.

Zoals gebruikelijk is de avond ook voor belangstellende niet-leden toegankelijk.


Wandeling kerstlichtjes

Vredepeel | Kreaclub Uit de Knutseldoos houdt onder auspiciƫn van Stichting Dorpsraad Vredepeel en met dank aan vrijwilligers, VSB fonds en gemeente Venray op zondag 23 december een kerstlichtjeswandeling door de Vredepeelse bossen.

De bospaden zijn gehuld in kaarslicht en langs de route branden meer dan duizend kaarsjes. Onderweg kan genoten worden van het kerstverhaal en worden er kerstliederen gezongen. Na afloop staan in gemeenschapshuis De Kleine Loef drank en wafels klaar.

Startpunt is in gemeenschapshuis De Kleine Loef. Er kan gestart worden tussen 17.30 en 18.30 uur. De wandeling duurt ongeveer een uur.