'Sporthal in kerk, zangkoren samen, minder besturen'

CASTENRAY/OIRLO | Een sporthal in de kerk van Castenray, lagere grondprijs voor woningbouw, zorghuizen voor ouderen in beide dorpen, de zangkoren van beide dorpen samenvoegen en jeugdclubs meer met elkaar verbinden. Het zijn slechts enkele ideeën die vorige week tijdens het dorpenoverleg tussen Castenray en Oirlo werden geopperd. Dat gebeurde in het kader van het opstellen van een nieuw dorpsontwikkelingsplan (dop). Veel inwoners van beide dorpen stoeiden vorige week in café D'n Terp in Oirlo over de toekomst van hun dorpen.


Door Henk Baltussen

Het Venrayse gemeentebestuur heeft al laten weten het idee te van de twee dorpen te omarmen om samen de toekomst tegemoet te treden. De gemeente gaf tevens aan de dorpen te ondersteunen met het uitwerken van hun dop. Dat gebeurt bij het opzetten van een gebiedsagenda, van een analyse per dorp en de bewoners de vraag te stellen: 'Hoe kan de leefbaarheid worden verbeterd?'. De manier van steun verlenen aan de dorpen bij het opstellen van een dop is voor de gemeente Venray een proef. Lukt dit, dan wordt dezelfde werkwijze in de andere wijken en dorpen toegepast.
Momenteel zijn diverse commissies van de dorpsraden van Castenray (775 inwoners) en Oirlo (1230) druk doende een terugblik, het heden en een toekomstvisie te schrijven.
Tijdens de bijeenkomst van vorige week kregen de aanwezigen negen vragen voorgelegd, zoals: Waar maak je je zorgen om? Welke activiteiten kunnen beide dorpen samen doen? Hoe zit het met de veiligheid en welke dromen heb je om van Oirlo en Castenray een nog aantrekkelijkere plek te maken?

Over het algemeen is de conclusie dat de dorpen de banden strakker willen aanhalen. Door bijvoorbeeld nog meer activiteiten dorpen-breed te organiseren, de jeugdclubs SJMO en SJWC dienen meer samenwerking te zoeken, blijf elkaars kermissen bezoeken en samen Sinterklaas vieren, houd ludieke acties tussen de dorpen tijdens carnaval en voeg de vier dames- en herenkoren samen tot twee koren. Laat de huidige verenigingsstructuur varen. Vorm clusters van bijvoorbeeld sport, muziek of jongeren. Werk meer met overkoepelende besturen waardoor minder bestuursleden nodig zijn.
De beide dorpsraden willen in januari met alle verenigingen en eigenaren van gebouwen met maatschappelijke functie brainstormen over de mogelijke toekomst van clubs en panden.
Vervolgens worden alle ondervindingen door Wil Janssen (dorpsraad Castenray) en Anita Emonts (dorpsraad Oirlo) in een gezamenlijk dop gegoten. Dat wordt in mei aan B en W aangeboden.